Vänster (arkiv för inaktiv blogg)

tisdag, juli 31, 2007

Slöa grejer.

Då jag håller på att avprogrammera mig från Brysseltillvaron, sysslar jag mest med sinnesslöa aktiviteter. Det avspeglar sig i mina blogginlägg. Så kommer det att vara ett par veckor till, tänker jag.

En sinnesslö syssla jag företog mig under gårdagen - till exempel - var att googla bilder på Djerba, en ö utanför Tunisiens kust, en ö som jag och min ystra syster ska dra till när alla andra sittter på jobbet i slutet av augusti o är deprimerade över sommaren som varit och all utebliven sol.

Djerba garanterar sol och bad, skriver Apollo. Det gör dom bäst i. Annars skjuter vi oss. Typ.

Etiketter: ,

måndag, juli 30, 2007

Borta.

"Rom har talat, saken är avgjord".

Och helt osökt kom jag in på Ingmar Bergman.

En auktoritet, som lämnat in 89 år gammal.

--------------------------------------------------------

Hans Isaksson i 24 löngner i sekunden om Ingmar: ”Om vi kan föreställa oss en Strindberg utan klasskänsla, utan kritik av överheten, utan humor och ironi med bibehållna neuroser, besatthet av kvinnor, självupptagenhet och pubertal ångest – då kommer vi IB: s tänkevärld nära”

Etiketter: ,

fredag, juli 27, 2007

snart slår jag till. det blir en sån här.

onsdag, juli 25, 2007

Sportsmanship.

Tycker att Tour de France är helt oförutsägbart. Lika spännande varje år. Sådana kämpar. Verkligen.

Etiketter: ,

"Företagen diskriminerar helt omedvetet".

Hur diskriminerar man en gay/bisexuell person omedvetet? Är det ngn slags doft då, som per automatik - fast helt hemligt och omärkbart - signalerar till hjärnan att nu försvann hetroauran från min omkrets och jag bör vara på min vakt och bete mig jävligt - fast helt omedvetet?

Dummast idag.

Etiketter: ,

måndag, juli 23, 2007

"Boll" av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök.

Gjort idag: Skalat 5 kilo potatis.

Varför: Därför att det finns inget roligare än att skala jordig potatis.
Det verkliga skälet: Kroppkakedags. Mormor o jag ska göra kroppkakor imorgon. Blekingekroppkakor.
När det är gjort kommer övriga släktingar o parasiterar; äter o glufsar i sig vårt hantverk. Sen går man en långrunda för att kunna få ner fikat bestående av en massa vetebröd o kakor o glass samt kaffe.
Dessutom är det alltid ngn som slänger fram en påse chips framåt kvällningen av ngn märklig anledning.
Jag räknar med att gå upp 1.5 kilo under morgondagen. Jättebra.


Etiketter: ,

söndag, juli 22, 2007

Forts. Helfestligt.

"Håll er hemma och definitivt borta från havet". Den börjar arta sig nu, semestern.

"På vissa håll i Halland, Skåne och Blekinge kan det bli scener liknande de i England, där folk via helikoptrar fått evakueras från sina hem på grund av översvämningar", säger en människa - med sinne för dramatik - från SMHI.

Hoppas.

Etiketter: ,

Helfestligt.

Jaha mina vänner och ovänner, så här ser det ut där jag befinner mig.

Muntert värre!

Den här passagen i väderprognosen är suverän:

"Vattnet väntas stiga med 80 centimeter på kort tid. Det är lågtrycket och vindarna som pressar in havsvattnet mot land. Lågtrycket får sitt centrum över Blekinge. Det väntas också kraftiga vindar på uppemot 20 meter per sekund".

Någon väderguru påpekade även att man skulle hålla sig inne under morgondagen. Det är ju kanon det här - kan inte bli bättre!

Etiketter: , ,

Hur är det möjligt?

"Hur kommer det sig att min generation frivilligt gått tillbaka till det traditionella, kyrkokonservativa, påkostade bröllopet för att manifestera sin kärlek?"

Det är en fråga som Maria Sveland ställer sig i en debattartikel i GP idag. Och det är en fråga jag allt oftare ställt till mig själv under de senaste åren.

Vänner o släktingar har stått brud och brudgum inför Gud och alla vittnen, som det heter. Jag o min syster har suttit i kyrkbänken o tittat på varandra i smyg för att bekräfta galenheten i tillställningen - vad är det vår generation håller på med egentligen?

Marias artikel är underbart bra skriven - alla rätt i alla avseenden. Läs o begrunda!

Etiketter:

lördag, juli 21, 2007

Att mörda.

Den gamle abortmotståndaren Lennart Sacrédeus (kd) har sedan en kort tid tillbaka fokuserat på annat än ofödda foster: Han bekämpar ( mördar!) sniglar på sin fritid - mördarsniglar.

Och vem gör inte det???

Här hemma klipper vi dom mitt itu. Är man riktigt sur gör man det mer än en gång. Dom möter döden snabbt.

Ekologiskt och effektivt. Inga konstigheter med det.

Etiketter:

fredag, juli 20, 2007

Min första pjäs.

När jag var fyra fem år gick jag på min första teaterföreställning. Det var min kloka mor som tog med mig på en dramatisering av Gunilla Bergströms ”Tokigt och klokigt – mera rim om Bill och Bolla”.

Bergström är en unikt bra författare, som kan konsten att skriva så att både barn och vuxna kan känna igen sig; skratta och bli tröstade av livets vardagliga egenheter i rimform.

Det är därför så utmärkt att böckerna om Bolla nu kommit i en dubbelvolym, Stora boken om Bill & Bolla … han så klok och hon en stolla.

Ska ta och köpa mig ett exemplar och ge till mina grannbarn, som snart är gamla nog att invigas i barnböckernas suveräna värld. Högläsning till hösten alltså. I Akalla.

Etiketter: ,

onsdag, juli 18, 2007

Botten upp.

Ja, visst är det för jävligt att Sverige för en alkoholpolitik, som går ut på att hålla människors alkoholkonsumtion under levercancerstrecket.

Det är så diskriminerande illa att sätta folkhälsoperspektivet i främsta rummet; att ta statistik på allvar, som visar att olyckor och våld och personskador ofta - allt för ofta - är alkoholrelaterade.

Solidarisk alkoholpolitik gör det surt för konkurrensen på den inre marknaden - EUs inre marknad. Det är orättvist, visst är det.

Etiketter: , , , ,

Socialdemokratin i ett nötskal.

För ett tag sedan försökte jag få en bekant till mig att skriva - på ledarplats - om argument för och emot en folkomröstning kring EU-konstitutionen.

Han svarade att "det enda den politiska redaktören sa innan han gick på semester var att jag inte får skriva EU-dissande", men tillade i nästa andetag att "en folkomröstning är ju inte med nödvändighet EU-negativ", vilket är helt korrekt.

Min bekant - och det ska sägas - var inte oäven till förslaget, men än har jag inte sett något sådant i hans spalter. Nåväl. Hoppas att han vågar. Hans vassa penna borde vara en tillgång för alla.

När sosseredaktörn säger till sin vikarie att inte skriva "EU-dissande", verkar samma uppmaning gälla för hela rörelsen - inklusive LO.

Och jag hittade just till LOs EU-blogg och konstaterar - vid en snabbgenomgång - att så nog är fallet.

Rättning i ledet - inget EU-diss! Trots att partiets väljare - för att inte tala om fackföreningsrörelsen - består av en stor del EU-kritiker.

Det är socialdemokratin i ett nötskal. Ett tjockt tjurigt nötskal.

Etiketter: , , ,

En bra artikel.

Eva-Britt Svensson EU-parlamentariker för (v) håller fanan högt trots semestertider.

I Norrländska Socialdemokraten publicerar hon idag en debattartikel som tar upp maktöverföringen från Sverige till Bryssel.

Ett litet citat:
"Socialdemokraterna har helt underordnat sig den borgerliga regeringens undfallenhet. Trots att EU:s fördrag är ett politiskt dokument där nyliberalismen och den inre marknadens överhöghet är skrivna i sten. Snacket om "vänster eller höger" i Europapolitiken i samband med EU-valen är därför bara tomt prat.När den socialdemokratiska regeringens representant deltog på regeringskonferens var kommentaren: "Sverige har inga synpunkter". När nu borgaralliansen Fredrik Reinfeldt deltog på regeringskonferens lät det likadant".

Etiketter: , , ,

måndag, juli 16, 2007

Rökt.

Hit ska jag imorgon. Fisk ska inhandlas. Varmrökt.

Jag ska även köpa mig en ål, för att ställa till med ålagille när jag kommer upp till Stockholm igen. Precis som förra året.

En påminnelse till mig själv:

År 2007 tog du ditt första dopp - i svenskt vatten - kl 11.00, måndagen 16 juli.

Plats: Ytterön/Hästholmen i sydöstra Blekinge.

Det var svinkallt.

Du klämde även ihjäl tre stycken fästingar inom loppet av fem timmar.

Du borde ha smort in dig med sololja mer än en gång under dagen, så att du slapp ligga som en svedd kulting ovanpå täcket i din säng. Klart slut.

Etiketter: ,

fredag, juli 13, 2007

Visingsö. Snart där.


Regeringen gömmer undan EU-konstitutionen.

Danske utrikesministern diskuterar idag regeringskonferensen om det nya EU-fördraget med folketinget. Men den svenska regeringen döljer istället samma fråga under övriga frågor, utan deltagande av någon minister.

Den 23 juli startar EU:s regeringskonferens om EU:s konstitution, det så kallade reformfördraget. Enligt artikel 48 i det nuvarande fördraget har varje medlemsland rätt att ta upp frågor på EU:s regeringskonferenser.

Idag 13 juli debatterar danska folketingets EU-utskott den danska linjen inför regeringskonferensen. Frågan står överst på dagordningen och danske utrikesministern ska delta. Men på svenska riksdagens EU-nämnds möte den 20 juli avses regeringskonferensen endast beröras under punkten "Övriga frågor". Enligt uppgift kommer Ingen svensk minister kommer att delta.

- Den svenska regeringen visar en uppseendeväckande flathet, säger Jens Holm, EU-parlamentariker. Tänker regeringen inte driva en enda fråga? Vad hände med Cecilia Malmströms kampanj mot flyttcirkusen till Strasbourg? Vad händer med svenska folkets nej till EMU om inte Sverige kräver ett undantag?

- Jag kommer vid dagens EU-nämndssammanträde kräva att vi svenska riksdagsledamöter får samma möjligheter som våra danska kollegor att diskutera regeringskonferensen vid nästa veckas EU-nämndsmöte, säger Jacob Johnson (v), riksdagsledamot och ledamot av EU-nämnden. Är den borgerliga regeringen så rädd för debatt och folklig insyn om EUs konstitution att vi inte ens får diskutera det med dem längre? Det måste bli ett slut på det här hemlighetsmakeriet.

EU-toppmötets utkast till mandat till regeringskonferensen finns på denna länk, se sidan 16:

---------------------------------------------

För mer information, kontakta:

Jens Holm (v), EU-parlamentariker: +32 498 598 053 eller svensk mobil 0768 470 328,

Jacob Johnson (v), riksdagsledamot, ledamot i EU-nämnden: 070 - 205 29 47

Roger Falk, pressekreterare: +32 473 80 45 79

Logiskt.

Jag har svårt att förstå alla som blir helt överraskade av att finansminister Anders Borg (m) annonserar nedskärningar i försvaret på uppemot fyra miljarder kronor.

Det är ju en självklar "åtgärd" om man vill närma sig ett samlat EU-försvar. Man kan då på goda grunder säga att svenska försvaret inte klarar sina åtaganden, utan att vi måste ingå i ett större militärt samarbete - inom EU. Ett gemensamt EU-försvar är ju på uppbyggnad och militariseringen ett faktum.

I folkomröstningen 1994 hävdade ja-sidan att Sverige skulle kunna förbli neutralt som medlem i EU. EU-medlemskapet har i stället inneburit att Sverige övergivit en traditionell och framgångsrik säkerhetspolitik.

Dessutom bidrar Sverige redan nu på en mängd olika sätt till EU:s militarisering. Vi är beredda att skicka ut soldater i rena krigsinsatser världen över för att sprida EU:s grumliga värderingar och hävda dess intressen - bl a på energiområdet.

Och EU satsar hårt på att bygga upp militära strukturer och resurser. EU:s säkerhetsstrategi är inriktad på militära lösningar. Tillsammans med framför allt USA och Nato bedriver och planerar man sina korståg världen över. Bl a genom att svälta ut palestinier genom indraget bistånd tills dess att "rätt" regering tillsatts.

Visste ni förresten att Sverige har 12 anställda på Natos högkvarter i Bryssel?

torsdag, juli 12, 2007

Angående svamp.

Trots att jag är socialist har jag mina begränsningar.

Det här kan jag aldrig tänka mig att dela med mig av: Svampställen.

Varning: När någon av dina följeslagare försvinner in i en skogsdunge och är oroväckande tyst en längre stund - det betyder sannolikt att denne hittat kantareller som hon/han inte vill att någon annan ska komma åt.

Åtgärd: Knuffa bort vederbörande. Spelar ingen roll om hon/han är av ditt eget kött och blod; kortare och yngre. En lätt knuff i sidan, så att du får tag på det gula guldet.

Tillagning: Stek i mycket smör. Se till att du är den som steker härligheten, då kan du tjuväta flera stycken innan resten av församlingen kommer till.

Upprepa proceduren var gång svamputflykten utspelar sig- det lönar sig i längden!

Etiketter: , , ,

Så löser vi arbetslösheten

Ge dom ett par skor gamlingarna - inte att gå i - utan att putsa. Sen är saken biff.

Etiketter: ,

en sån ska jag inte ha.

EU och sossar.

Anna Hedh har flutit upp till ytan med en bra artikel i Svd. Peter Gustavsson har också skrivit under, hennes kampanjgeneral från förra EU-parlamentsvalet.

Två socialdemokrater som står (v) nära i EU-frågor. Anna och Peter hade varit ett fantastiskt tillskott i Folkomröstning.nu. Hoppas att man får se dom där i höst.

Undrar förresten vad partikamraten och EU-parlamentarikern Åsa Westlund skulle tycka om det?

Etiketter: , ,

"Familjetragedi".

När en man tar livet av en närstående kvinna, eller misshandlar henne in till medvetslöshet, eller hotar henne till livet, benämns det ofta som "familjetragedi" eller "lägenhetsbråk".

Få saker är så provocerande som detta förminskande av mannens gärning; en "tragedi" ett "bråk", som vore det en bilolycka eller tjafs syskon emellan.

Kvinnor dör varje vecka i det här landet; blir misshandlade och hotade - skadade fysiskt och psykiskt för livet. Det är mäns våld mot kvinnor som får dessa förödande konsekvenser.

Mäns våld mot kvinnor. Inget annat. Inga förmildrande omständigheter, utan ett kalkylerat och strukturellt förtryck.

Etiketter:

tisdag, juli 10, 2007

Knockout.

Och då syftar jag på Åsa Linderborgs sommarpogram som sändes 13.05 i P1, med repris någon gång vid 22.00 ikväll.

Gåshud, fick jag. Och kampvilja. Och sugen på att dra på låtarna högt och partaja lite.

Etiketter: , ,

100% konstigt.

Dagens märkligaste "reflektion" står sossen och EU-parlamentariekrn Åsa Westlund för. Oerhört egentligen, det hon skriver.

Den som har problem med att folk - i allmänhet - vill göra sin röst hörd, borde söka sig bort från de folkvalda forumen.

Etiketter: , , ,

Snyggt.

Dom sköter sig, v-folket i Bryssel, även när jag är borta.

Idag på DN-debatt skriver Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Junilistan om behovet av en folkomröstning kring det nya EU-fördraget/konstitutionen:

"Det går inte att bygga det europeiska projektet i strid med folkviljan, och opinionsmätningarna visar att en klar majoritet av svenskarna vill folkomrösta om EU-fördraget", skriver dom bland annat.

Och vem kan inte hålla med om det? Men vart är Anna Hedh? Anna som röstades in på ett EU-kritiskt mandat för sossarna och som hållit fanan högt i dessa frågor tidigare.

---------------------------------

Om det är någon som undrar vad jag ska göra i höst, så kan jag meddela att jag kommer att jobba och lobba stenhårt för att få till en folkomröstning i frågan. Tills dess vilar jag (och plockar svamp) i brist på fint väder.

Etiketter: , , ,

En bra dag.

Jag avbryter min bloggsemester för en kort sekund. Orsaken är denna.

För en dryg halvtimma sedan hojtade min morsa innifrån sitt rum att "Idag ska Åsa Linderborg prata i P1".

Tur att hon påminde. Jag replikerade snabbt och frågade: "Har du läst hennes senaste bok Mig äger ingen?".

-Nej, sa morsan, men jag vill gärna det.

-Här har du den, sa jag och grävde nöjt i min resväska.

När Treschow hade sin lilla show i P1 härom dagen sa min morfar att: "Den gubbjäveln, han ska jag då fan i mig inte lyssna på". Nej, klart man inte ska det.

Lugnet och förnöjsamheten har nu spridit sig i huset - vi har en Linderborgdag idag. Klass spelar roll. Ingen äger oss.

Etiketter: , ,

torsdag, juli 05, 2007

Trevlig sommar. På återseende.


Etiketter:

Erik Bergs "Approximation".

Det finns en blogg som heter Approximation, som skrivs och drivs av en Erik Berg, arkitektstudent på Chalmers och aktiv i Ung Vänster, Byggbrigaden och Arkitekter Utan Gränser.

Eriks blogg är bland det bästa som finns att läsa på nätet. Jag uppmanar alla som vill bli upplysta och en smula godare att läsa Eriks blogg - regelbundet.

Ett av hans senaste inlägg är kanske det vettigaste/finaste/klokaste jag har läst i vuxen ålder. Inlägget heter: Det bräckliga.

Det får bli mitt sista tips innan sommarpausen tar vid.

Etiketter: ,

Guldkorn.

Är man på Gotland, Almedalen fredagen 13:e juli, bör man ta sig till Vänsterpartiets aktiviteter. Även om hela Almedalsprylen är ett enda stort fjantjippo där journalisterna kysser varandra ikapp och lobbybrats springer omkring med extremstora solglasögon, så finns det ett och annat guldkorn, och till dessa hör V:s program.

Läs här!

Etiketter:

Mer från Polen.

Den polska polisenheten för grov brottslighet har börjat samla information om de strejkande sjuksköterskorna, mejlar min polske kamrat idag. Polisen kallar tydligen denna operation för "Medky", som även omfattar läkare och fackanslutna, som ställde upp på sjuksköterskornas sida.

Polen slutar aldrig att förvåna. Ett mer repressivt och högerorienterat land får man leta efter. Klart att Bush vill ha tvillingarna som bundsförvanter.

Etiketter: , ,

Öppet brev till Reinfeldt.

Bryssel 2 juli 2007

Öppet brev till Fredrik Reinfeldt, statsminister i Sverige:

Bäste Fredrik Reinfeldt,

Lika lite som andra politiker kan vi tala å hela befolkningens vägnar. Men som ledamöter i EU-parlamentet från Frankrike, Holland och Sverige har vi sett våra länders befolkningar rösta nej till förslag som haft bred uppslutning från EU-ledarna.

Det finns självklart flera orsaker till detta. Men en av orsakerna är att många människor har upplevt att mer och mer makt har förts över till EU, men att den inte har använts i deras bästa intresse. Det handlar kort sagt om demokratiska nödrop.

Nu står vi återigen inför en situation där det planeras att överföra mer makt till EU. Återigen är i stort sett hela EU-eliten enig: Kommissionen, rådet och majoriteten av EU-parlamentet. Men är befolkningarna med?

I stället för att reda ut detta genom att hålla folkomröstningar tänker man försöka undvika att fråga befolkningarna direkt. Det är mycket möjligt att man kan tvinga igenom ett nytt fördrag på det sättet. Men klyftan mellan befolkningarna och den politiska eliten kommer att växa.

Detta är en allvarlig situation. Därför vill vi uppmana dig att lyfta frågan bland dina kolleger, om hur EU:s befolkningar ska tillförsäkras ett direkt inflytande över sin egen framtid. Och vi uppmanar dig att se till att Sverige låter sina medborgare besluta om det så kallade reformfördraget i en folkomröstning. Ett fredligt Europa kan inte byggas upp utan folkens aktiva medverkan och stöd.


Med vänlig hälsning

Francis Wurtz
, EU-parlamentariker från Frankrike, ordförande för vänstergruppen GUE/NGL i EU-parlamentet

Kartika Liotard, EU-parlamentariker från Holland, Socialistpartiet

Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet

Jens Holm, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet

Etiketter: , , , ,

tisdag, juli 03, 2007

Mr Backlash.

Per Kronlid, finns det någon bild på den mannen? Kan vara bra att veta hur han ser ut, så att man kan akta sig alternativt sätta honom i säkert förvar, långt bort från allmänheten.

Per vill "totalförbjuda" abort. Per vill starta ett "anti-abortparti". Per kan dessutom räkna med stöd från EU:s hela anti-abortlobby, som är minst sagt omfattande, med näst intill obegränsade resurser.

Etiketter: ,

måndag, juli 02, 2007

Det tackar vi för.

Det som är så fint med dessa verklighetsfrånvända utspel är att det ökar möjligheterna, med ca 100%, att bli av med alliansen en gång för alla år 2010.

Mer sådant, helt enkelt. Mer jubelidioter på prime time tack!

Etiketter: , , ,

Glesare mellan inläggen.

Det kommer inte att bli några längre inlägg på ett tag. Jag drar snart norrut och tänker mig lågsäsong på bloggen fram till och med augusti. Typ.

Det hindrar inte att jag kanske länkar då o. då till grejer jag finner intressant, utan att kommentera det närmre.

Portugals ordförandeskap är just en sådan "grej", som jag känner för att länka till. Tyskland har trätt tillbaka och Portugal har i dagarna tagit över EU:s ordförandeklubba.

Här kan man se vad det portugisiska ordförandeskapet ämnar att göra under hösten; vilka områden som kommer att prioriteras. Som synes vill Portugal framförallt klubba igenom ett nytt EU-fördrag innan oktober månad är slut.

Här är länken till den officiella hemsidan.

Etiketter: ,