Vänster (arkiv för inaktiv blogg)

fredag, juni 29, 2007

Media Days.

"Vi överlämnar nycklarna till unga europeiska journalister",

Etiketter: ,

Fredagsnöje...

Flamländsk tv sänder "Den sista färden".
Banjosolot går inte av för hackor.

Etiketter: ,

torsdag, juni 28, 2007

Innovativt.

Det är kanske ett av de mest krystade försöken i modern tid. Jag har suttit och skrattat högt vid datorn.

Det är ju så, att när något otympligt och ganska fult ska saluföras, så får man ta till allehanda glanspapper och smällkarameller för att kränga smörjan.

Att EU fyller 50 år i år, är det knappast någon som bryr sig om, utanför den innersta kärnan av EU-ivrare (heltidsbetalda sådana). Det är därför man har en hemsida som heter "Tillsammans sedan 1957". Där ägnar man sig åt ideologiproduktion och festliga omskrivningar av förgångna misslyckanden.

Och fyller man nu 50 år är det ju snyggt att visa på 50 grejer som man kan associera med födelsedagsbarnet. På hemsidan kallar man det för EU:s framsteg - 50 framgångar.

En av dessa framgångar är "Europeisk identitet på Internet". En annan är "Bada säkert i EU". En tredje är "112-numret". Visst är det fantastiskt!

"Framgångssagorna berättas på ett innovativt sätt", förtäljer man i ingressen till hemsidan.

Gå in och kolla runt lite själva. Det finns 47 krystade företeelser till att förundras över.

Etiketter: , ,

Väckelsemöte i EP.

Här kan man klicka för att se vad som sades, när Angela Merkel pratade inför EP, igår eftermiddag.

Merkel: "- Jag hoppas att EU:s medborgare om femtio år 2057, ska kunna säga att det var då, år 2007, som det återförenade Europa antog en ny kurs som förde EU framåt. Tyskland kommer fortsatt agera för att EU håller kursen".

Merkel igen: "EU:s värderingar [...] måste vara ett rättesnöre för EU:s agerande i världen och EU måste se till att främja dessa värderingar och tillsammans med sina samarbetspartner se till att världen förblir en värdig plats att leva i för kommande generationer".

Barosso: "EU [...] kommer att kunna främja sina intressen och värderingar i världen genom att tala med en röst i utrikespolitikiska frågor. Europaparlamentet får mer makt över lagstiftningen och de nationella parlamenten får mer insyn och deras roll stärks när det gäller närhetsprincipen".

Det finns ingen poäng att dra fler citat, för alla efterföljande talare hyllade och berömde det tyska ordförandeskapet och lät precis som om dom talat med en enda stor trut. Upprepningar, för att uttrycka mig kortfattat.

Ett väckelsemöte översatt till 27 språk - inte var dag man upplever det.

Etiketter: , ,

Svenska krusbär.

En vecka kvar, sen slut på exilen!

Inskränkt som jag är, tar jag fram Carl Jonas Love Almqvist:

Vad bjuder oss uppriktigt Afrika?
Vad visa kan Amerika? Vad Asien? vad allt Europa?
Jag trotsar öppet allihopa. Men Skandinavien - det är alladar!
Blott Sverige svenska krusbär har.

Etiketter: , , ,

onsdag, juni 27, 2007

Kakor till folket.

Överklasstips:

Kolla vem som är billigast att "integrera" i det svenska samhället. Glöm inte att spara kvittot!

Etiketter: , ,

En liten högljudd klick.


Efter allt prat idag (och under alla andra dagar) om hur EU-institutionerna representerar folkets vilja; att vi står enade; att vi bär på gemensamma värderingar; att vi "byggt" europa tillsammans osv, så känner jag för att slänga upp lite statistik.

I senaste EU-parlamentsvalet röstade inte ens halva EU:s befolkning. Genomsnittet låg på 45,6% och ser man till enskilda länder är en del resultat rent chockerande:
I Slovakien röstade knappt 17%, i EU-parlamentsvalet 2004. I Polen låg dom på 20%. Sverige, Finland, Storbritannien, Portugal, Nederländerna, Ungern, Tjeckien mfl låg alla under 40% rötdeltagande.
Konstigt höga siffror hade Belgien samt Luxemburg, men det beror på den röstplikt som råder i länderna. Böter väntar om man inte utnyttjar sin röstsedel.
Det borde dom tänka på, EU-etablissemanget när dom står där i talarstolen och pratar om demokrati, folkens vilja och delaktighet. En klick, representerar dom - en högerklick med långa utbildningar och höga inkomster.
Socioekonomiskt sett är det folk med villa, sommarhus, fast jobb, dyr bil samt stor årsinkomst, som röstar i EU-parlamentsvalen.
Representativt, var ordet.


Etiketter: , , ,

SupraNational.

Just nu: Angela Merkel bland en massa ålderstigna män. Hon i orange, dom i nyanser av grått.

Så här inleder hon:

Kära kollegor, härmed upplöser jag den Europeiska Unionen och bildar ett stortyskland. Hoppas att ingen misstycker. Allt har varit fejk från början till slut och det vi har kommit överens om är helt enkelt ett sjunde rike (tänk sjunde himlen). Ledsen om ni missuppfattat den politiska agendan, redan i tidigt skede.

För att ni - och era fellow citizens - inte ska bli allt för ledsna, har jag och mina kollegor (tyska) bestämt oss för att sänka mobiltaxan. Ni ska inom snar framtid få möjlighet att ringa ett par öre billigare per minut. Det borde väl räcka som plåster på såren, tänker jag (vi).

Jag vill påminna om att femtio år med Romfördrag och rättsstatsprinciper hela tiden varit en schimär, för att ta över "hela skiten". Ni känner väl till ordet Potemkinkuliss? Ungefär så.

Men tack för hjälpen. Lycka till.

Slutligen ett ett afrikacitat: "Vill man gå fort ska man gå ensam, vill man gå långt ska man gå många" (det här sa hon på riktigt).

[och så ta det inte på blodigt allvar]

Etiketter: , , ,

Apor.


Lite otippat...

Jens Holm ska, inom ett par minuter, frita en apa, utanför parlamentet.

Återkommer med fler bilder.

Läs gärna mer om aktionen på Jens egen hemsida!

Etiketter: , ,

Idag mellan kl. 15 och 17.


Snart ska Merkel prata i EP.
Klickar man här, bör man komma till en hemsida som visar hennes tal live.
Spänningen är på topp. Eller inte.

Etiketter: , ,

Borgarbrackor är vi allihopa.

Det är tydligen "borgerligt" att ogilla Israels ockupation av Palestina.

Var dag bär med sig nya spännande perspektiv. Eller inte. Ibland är det bara grova tankefel.

Etiketter: , ,

Konsumentlagstiftning.

Dagens motsägelse:

"Det övergripande målet med översynen är att skapa en verklig inre marknad för konsumenterna genom att hitta rätt balans mellan ett gott konsumentskydd och företagens konkurrenskraft. Det är därmed nödvändigt med en väl avvägd strategi som inte ställer konsumenternas och de ekonomiska aktörernas intressen mot varandra".

Hepp.

[textsnutt ur "Översynen av konsumentregelverket"]

Etiketter: , , ,

tisdag, juni 26, 2007

Nygammalt.

Det rör på sig.

Bra att fler orkar tänka till kring EUs utveckling:

Ali Esbati.

Peter Gustavsson.

Bra skribenter, bra analytiker. Bör med fördel läsas.

Etiketter: , , ,

Ett minus var det här.

Sitter och läser igenom ändringsförslag till en rapport som ska upp för omröstning i EUs inre marknadsutskott imorgon, IMCO.

Rapporten heter "FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om översynen av den inre marknaden: undanröjande av hinder och ineffektivitet genom bättre genomförande och verkställighet".

Det är alltid en varningslampa när man i IMCO pratar om "undanröjande av hinder". Det brukar betyda att personen ifråga vill göra det så lätt som möjligt att kicka folk, anställa på lösa boliner, använda sig av underbudskonkurrens mm.

Så här kan ett typiskt ändringsförslag se ut från någon av alla högermänniskor, som härbärgerar EP:

Ändringsförslag från en herr Jacques Toubon.

Ändringsförslag 3
Skäl A
A. Den inre marknaden har varit en succé utan motstycke i Europa eftersom den har lett till ett större utbud och lägre priser för konsumenterna, skapat ett
konkurrenskraftigt och dynamiskt företagsklimat och möjliggjort ett utbyte av idéeroch erfarenheter mellan de europeiska folken.


Den ursprungliga texten lyder:

A. "Den inre marknaden har inte bara inneburit ett stort steg framåt för den europeiska
integrationen utan har även bidragit till ekonomiskt välstånd, skapat arbetstillfällen och
varit till fördel för konsumenterna. Dessutom är den inre marknaden mycket viktig för att
målen i Lissabonstrategin skall kunna uppnås".

Det är ju i grunden mög alltihop, men något lite sämre är ändringsförslaget än det ursprungliga förslaget. Jag jobbar alltså med att välja mellan pest eller kolera dagarna i ända. Rösta för det urusla eller det något lite mindre urusla? That´s the question.

Etiketter: , ,

Om att bränna pengar.

Och så en till matnyttig - och ystert skriven bloggpost från denna - inte helt förstockade - sosse.

Etiketter: , , ,

Det regnar något för jävligt i Bryssel just nu. Jag vill inte veta av samma elände när jag nästa fredag flyttar hem till Sverige igen. En regnsommar innebär Prozac resten av hösten. Det är samhällsekonomiskt farligt med usla somrar.

Etiketter:

Kort om det "nya" EU-fördraget:

1. Överstatlighet ökar kraftigt på det rättsliga området både vad gäller straffrätt och civilrätt.
2. Mer av sk medbeslutanderätt på en rad nya områden, vilket ökar EP:s makt på bekostnad av de nationella parlamenten.
3. De stora medlemsländerna vinner inflytande på de små EU-ländernas bekostnad.
4. EU:s militarisering kvarstår i stort sett som i det tidigare förslaget. Enligt förslaget ändras formuleringen att EU ska skaffa sig ett gemensamt försvar med ett särskilt beslut till att unionen kan utveckla ett gemensamt försvar.
5. EU:s militär ska samordnas med Nato. En krigsmaterielbyrå ska inrättas. Medlemsländerna åläggs att öka sin militära kapacitet, i praktiken att upprusta militärt. Dessutom görs EU till en militär allians. Den nya grundlagen är därmed slutpunkten för den militära alliansfriheten för de medlemsländer som inte är med i Nato.
6.Den fria marknaden är det överordnade målet. Detta har i praktiken företräde framför nationella lagar som inför högre miljökrav, konsumentskydd eller alkoholpolitik som begränsar varornas fria rörlighet. Kvar finns också skrivningarna som riktas emot statliga monopol och kraven på avregleringar på tjänstesektorn.
7. Fortfarande är budgetdisciplin och låg inflation mål som alltid överordnas låg arbetslöshet och social trygghet.
8. Istället för konstitutionen skall det nya fördraget kallas ”reformfördrag” och delas upp i två delar
9. Den nyinrättade posten som utrikesminister för EU finns kvar oförändrad, men kallas nu istället ”unionens höge representant för utrikes- och säkerhetspolitik”.
10. De nationella parlamenten får ingen direkt ökad makt med den nya texten, istället förlorar de inflytande på en rad områden med den ökande överstatligheten.

Ungefär så.

Tack till J. Sjöstedt för klargörande bakgrundsmaterial!

Etiketter: ,

Dagens nonsens.

Churchill talar till Europarådet, Strasbourg den 12 augusti 1949.

Obegripligt med extremkonstigt franskt uttal.

Klickar man här, får man dessutom sig en genomideologiserad historielektion. Lektionen lär oss hur Europaparlamentet har "byggt Europa".

Etiketter: ,

måndag, juni 25, 2007

Klokt.

Träffade för övrigt vänner till skribenten ovan på midsommar, som inte var lika kloka, om jag säger så.

Etiketter:

Bilder

Det enda rimliga.

Det här är Lisbeth:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Etiketter:

söndag, juni 24, 2007

Tjocka plånböckernas bästa trix:

"I stället för förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter eller genom lagändringar i Sveriges Riksdag, förväntar sig ideologiskt präglade ombud att Europeiska domstolar skall ”reformera” Sverige, när deras finansiärer inte har fått gehör för förändringar på en demokratiskt förankrad väg".

Artikel här om hur svenskt näringsliv använder sig av europeiska domstolar för att med bästa möjliga precision inskränka och punktera den svenska konflikträtten.

Etiketter: , , , ,

Mer Polen.
Jag har fått fler rapporter och fler bilder fr min kamrat i Polen.

Situationen är fortfarande låst. De fyra kvinnor som redan i onsdags försökte uppvakta premiärministern med krav på högre löner, går fortfarande inte att nå.
I fredags försökte prof. AndrzejRzepliński från Helsinki Foundation of Human Rights ta sig in i regeringsbyggnaden för att besöka sjuksköterskorna och se hur dom mår; för att se om dom är ok och om dom behöver något utifrån, men regeringen vägrade att släppa in honom.
Jag publicerar bilder fr en solidaritetsaktion/demonstration: Polska gruvarbetare visar sitt stöd med de polska sjuksköterskorna.
Fler artiklar i ämnet: 1, 2, 3
Synd att svensk media inte pallat kombinera midsommarfirande med nyhetsbevakning, utanför Stockholms skärgård.


Etiketter: , , ,

lördag, juni 23, 2007

United.

Först fejkade dom en kris, sedan kom dom ur krisen - stärkta. Dramatiskt värre. Eller inte.

Nu är det klart att EU-länderna innan 2009 sitter med ett fördrag, som tar storklivet mot en federal statsmakt.

Om detta får vi i Sverige mfl länder inte folkomrösta. Möjligen Irland, som har det inskrivet i sin konstitution. Men av gammal vana trogen, kommer dom att dra hela varvet om, och så igen, tills dom får önskat resultat.

Det här är ju naturligtvis inte demokrati, men i det "liberala" tidevarv vi lever och verkar i, existerar folkvälde för dom som kan skrika högst. Mänskliga rättigheter gäller för dom som lierar sig till rätt stormakt.

Det är smått fantastiskt att allt det här kan ske utan en gnutta motstånd. Fast kanske är det så att dom som inte tjänar på systemet varken har tid, ork eller pengar att demonstrera sitt missnöje. Medans dom med resurser kan lobba för sin ståndpunkt dagarna i ända.

Bra uttänkt, helt enkelt.

Etiketter: , , ,

torsdag, juni 21, 2007

Polsk polis attackerar demonstrerande sjuksköterskor.

Jag har fått nya bilder under natten fr min kamrat i Polen. Jag tänker publicera dom här på bloggen. Bilderna har tidigare publicerats av tidningen "Gazeta Wyborcza".

Läs föregående blogginlägg "Nödanrop". Polska poliser attackerar demonstrerande sjuksköterskor.

Uppdatering: Här finns även två nyhetsartiklar på engelska om incidenten.


Etiketter: , , ,

onsdag, juni 20, 2007

Nödanrop.

Fick just ett mejl från en kamrat i Polen, som i desperat ton, beskriver hur 80 polska sjuksköterskor blivit attackerade - en del brutalt misshandlade - av 400(!) polska poliser under förmiddagen.

Anledningen till de burdusa övergreppen på kvinnorna, var att dessa demonstrerade och blockerade vägen utanför premiärministerns kontor. De agerar för högre löner och den delegation för dessa sjuksköterskor, som uppvaktade premiärministern under gårdagen har sedan dess inte setts till. Av oro samlade övriga inblandade ihop sig under morgonen för att ta reda på vad som står på - varför man inte får kontakt m delegationen bestående av fyra sjuksköterskor, som varit försvunna sedan igår eftermiddag.

Det är uppenbart att dom blivit bortförda/gripna utan att någon underättats.

Jag tar mig friheten att publicera min kamrats mejl (dock ej med namn. mejladress kan man erhålla av mig vid behov), så kan ni läsa om vedervärdigheterna själva. Det är skrivet i all hast och på engelska, som inte är helt igenom korrekt, men vad som skett framgår ändå med all tydlighet.

Finns det något vi kan göra för dom? Det är en fråga vi bör ställa oss. Manifestationer?, påtryckningar av alla de slag?

Så här skriver han:

"Today 7.15 Morning (20 June) 400 policemen attack 80 nurses. Police
remove from street nurses. Nurses start block street because they can´t
contact with four women, which went to the office Prime Minister
Jaroslaw Kaczynski yesterday. Contact with this delegation was cut
yesterday near 14 o´clock. We know that Prime Minister didn´t meet with
this delegation.

Women start occupation Prime Ministers ´office, but
they have turn off mobile telephone (we don´t know why)! Government
deny, that delegation was arrested?
Nurses which stay under building office Prime Minster are surrounded by
big polic´s cordon. In first hours of surrounded nurses can not leave
this place and benefit form toilet !!!
Nurses stay under Prime Minister´s office second day.

Before this police´s intervention two nurses must go to hospital.
Polish nurses are in collective dispute with government. Collective
dispute concern salary of nurses ( salary nurses after 30 years job
don´t be more than 300 Euro).

Prime Minister all time don´t want meet with nurses.
Polish government start beat woman !!! only weak men beat women !
Citizens Warsaw spontaneous solidarity with nurses. They bring foot,
mineral water, blankets for women. Near building of Primer Minister
office appear tents. Nurses decided stay and way for meeting with Prime
Minister. Free Trade Union August 80 (in Polish WZZ Sierpień 80) prepare
trip miners to Warsaw ( in this moment to trip prepare 1000 miners) .

Miners want support nurses and warn police that they don´t want will be
security pf nurses. Miners planed manifestations against exploitation
and low salary but in this situation they want support nurses. Leaders
Trade Unions must calm combat mood between miners, which they want take
revenge on police. It isn´t first time when Kaczynski´s government use
violence against trade unions!"

Och så tillägger han:

"Dear Comrade I pleas You about help, I hope that You can interesting
this situation and You can protest against this brutal attack !!!!
I hope in the future You can organize conference about situation polish
trade unions? but know we need support !!!
I please help this people !"

(Bild fr demon).

Etiketter: , , ,

tisdag, juni 19, 2007

En hund begraven (eller flera).

Tja, så här kan goldenretriver plädar/pälsar se ut.

Dom finns lite överallt att få tag på, men inte länge till.

Förbud att handla och marknadsföra katt- och hundpäls kommer inom snar framtid vara allenarådande inom EU.

Eva-Britt längst till vänster på bilden(så klart!).

Etiketter: , ,

Markkontakt saknas.

Sveriges riksdags representanter kan lungt tänka sig att rösta för en europeisk grundlag, som dom inte ens sett ännu.

Endast V och Mp avspeglar den svenska folkopinionen (samt sina väljare), i frågan.

Sossarna är för övrigt bedrövliga och avspeglar allt mindre sina kärnväljares tro och förhoppningar på hur EU-samarbetet bör te sig.

Etiketter: , ,

Det går vägen.

Eva-Britt i Svt om dagens omröstning kring handeln m katt- och hundpäls.

I övrigt har Le Monde, Euronews, Herald Tribune, Aftonbladet, och Sveriges Radio skrivit och rapporterat kring hennes rapport, bl a.

Är just nu en stolt medarbetare. Dock varm till kokpunkten. Det är 30+ i Strasbourg.

Etiketter: , , , ,

måndag, juni 18, 2007

Operation nedtystning.

På frågan: "Anser du att beslutet om Sverige ska skriva under den nya EU-konstitutionen bör fattas genom en folkomröstning eller anser du inte det?" 56 procent anser att beslutet bör fattas genom en folkomröstning. 35 procent säger nej till folkomröstning och 9 procent är osäkra / svarar "vet ej". Undersökningen genomfördes 11-14 juni, och omfattar 1042 personer.

Det visar en dagsfärsk opinionsundersökning, utförd av Synovate på uppdrag av vänsterpartiet.

Igår kom en dylik opinionsundersökning gjord av Financial Times. Financial Times har låtit frågan gå runt i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien och resultatet visar att mellan 64 och 75 procent av de tillfrågade i dessa länder vill ha en folkomröstning om den reviderade författningen.

En slutsats man kan dra är att vanligt folk vill ha med ett ord i laget gällande EU-konstitutionen.

En annan slutsats man kan dra är att svensk media ger fan i att dra några slutsatser alls kring det här. Stortystnad råder, kan man säga. Än så länge i alla fall.

Kan det möjligtvis bero på det HÄR?

Etiketter: , ,

Husbonn släpper till. Hundarna är svultna.

När hundarna svultits ut till bristningsgränsen släpper husbonn ner ett par köttben; dom har lärt sig sitta fint nu och det vore dumt att fortsätta svältkuren (kannibalism vill man ju undvika i största möjliga mån?).

Etiketter: , , , ,

Husdjur i pälsen.

Eva-Britt och Heather Mills (Paul McCartney´s exfru) gör en grej ihop i dagens Aftonbladet.

Det handlar om katt- och hundpäls.

Etiketter: , , ,

söndag, juni 17, 2007

Det franska kommunistpartiet fick ikväll mindre än de 20 mandat som krävs för att bilda en egen parlamentsgrupp, "ett historiskt bakslag för det parti som en gång var Frankrikes stora arbetarparti", skriver bl a DN.

Agenda (utan Adaktusson, men ändå inte).

Detta är agendan för veckans Strasbourgsession. Helt ärligt vet jag inte om det är någon som kommer att klicka på länken, då man av ngn anledning tycks tro att "det rör inte mig".

Tyvärr gör det ju det i större utsträckning än vad som är allmänt känt.

Slå en kik. Det ser byråkratiskt o tråkigt ut, men det ger en hint av vilka ämnen som EP faktiskt avhandlar.

Ta det som ett litet exempel på vad som dryftas o röstas, långt från den svenska riksdagens domäner och allmänhetens kännedom. Hjälp, tänker du säkert då...med rätta.

Etiketter: , , , ,

En planet nära dig.

Jag är - över medel - förtjust i Röda Raketer. Vilken blogg det är, suverän! Läs.

Etiketter: ,

Mission Completed.

"Hamastan" ska förgöras.

Skulle vilja påminna om vad som sades och gjordes för lite mer än ett år sedan, i samband med att Hamas vann de palestinska valen 2006.

Detta ogillade EU och USA, som frös biståndet till de palestinska områdena. En Västerländsk svältkur kort och gott. Mer än 160 000 palestinska tjänstemän gick utan lön i månader, efter detta "ingrepp".

Ytterligare lite senare tog man - Israel - mer än 30 folkvalda hamaspolitiker till fånga.

Trots alla jävligheter beslutar Hamas och Fatah att kompromissa och försöka bilda en samlingsregering i början av detta år.

En samlingsregering som nu upplösts och undantagstillstånd råder. I detta kaos passar Israel på att slutföra sitt uppdrag: Krossa "Hamastan".

Ett litet PS: USA har lovat att avbryta den 1,5 år långa ekonomiska bojkotten om Abbas tillsätter en ny regering utan Hamasministrar, uppger Sunday Telegrap.

Etiketter: , ,

lördag, juni 16, 2007

När rättigheter blir till "hinder".

torsdag, juni 14, 2007

Statistik.

Den senaste partisympatiundersökningen (PSU) har anlänt, levererad av SCB.

Det är intressant läsning för den som orkar ta sig igenom luntan.

En lite fånig grej kanske, men jag har hakat upp mig på det: Landstingsanställda män gillar Vänsterpartiet mest av alla, i kategorin "Partisympatier bland offentliganställda och privatanställda" (yrkesverksamma). Lite otippat. Vilka är dom? Kvinnor i dito kategori uttrycker inte alls samma partisympati för (v). Varför? Var har vi brustit?

Detta och mycket mycket mer skulle jag vilja få klarhet i.

Etiketter: ,

onsdag, juni 13, 2007

Att dansa är nödvändigt.

En del anser att segla är nödvändigt. Det anser inte jag, som är uppväxt med en farsa som bäst beskrivs som en segelbåtsfascist. Fick inte göra knutar, utan knopar osv.

Applåder tror jag mig aldrig fått innan (jo, i mysko sammanhang som idrottsprisutdelning), men idag drog jag en salsa helt hämningslöst. Det gav effekt. Ska komma ihåg det när jag 27 augusti står i en kö på arbetsförmedlingen, någonstans i Sverige.

Etiketter:

Snart slut.

Nu så, ser jag början på slutet. Jag avslutar mitt jobb i ett slags crescendo, nästa vecka i Strasbourg.

Katt- och hundrapporten röstas då i plena. Eva-Britt Svensson (v), som jag arbetar för, är ansvarig rapportör i detta ärende. Hon har fått uppgiften att ro frågan i land (o jag mfl har varit henne behjälplig under denna process).

Eva-Britt har drivit stenhårt att det inte ska finnas några undantag i lagstiftningen kring förbudet av handel (o marknadsföring) med katt - och hundpäls. Detta har hon lyckats med under många och långa förhandlingar med rådet och kommissionen. Vi har haft sk trialogmöten och "vunnit" dessa.

Det har varit spännande och lärorikt att följa ett ärende från första början ända till slutet; att vara med och smida planer inför förhandlingarna, jobba och lobba gentemot media, prata med vänligt inställda NGO:s och så lobbyister från "motståndarsidan". Skriva artiklar och sammanfatta fakta till förstålig människovänlig information.

Rapporten är så gott som i hamn nu. Det blir presskonferenser och intervjuer m Eva-Britt nästa vecka. Håll utkik!

Därefter försvinner jag lite snyggt ut i kulisserna, tillbaka hem till Sverige. Jag har varit stand in för en kille som varit borta mer el mindre i tre år från sin tjänst. Nu kommer han alltså tillbaka (på riktigt) och jag får snällt åka hem.

Andra gobitar jag arbetat med är något som kallas för "Hamndirektivet" och "Tjänstedirektivet". Fantastiskt kul har det varit - utan ironi - den här gången.

Etiketter: , , , , ,

Han har haft en jävlig dag. En riktigt dålig en.

Etiketter: ,

tisdag, juni 12, 2007

det här är sjukt beroendeframkallande. djupt nere i träsket nu.

Fotbollsstryk.

"För första gången är socialdemokraterna i år förstärkta med de forna samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet".

Vem/vilka från Vänsterpartiet?! Jag vill absolut veta det.

Etiketter: , ,

Om Belgien.

Jag vill varmt rekommendera denna analys av de belgiska valen, som ägde rum i veckan, skriven av min kollega Daniel Bladh.

Läs och lär dig lite mera!

Etiketter: ,

Att ignorera.

Posthögen växer på skrivbordet och jag väljer att leva i fönekelse ett par minuter till. Ur förnekelsens ljumma skimmer skrider en figur fram, som heter Vicky Pollard. Ta en titt.

Etiketter: ,

måndag, juni 11, 2007

Självmördare.

En PS-grej: De franska kommunisterna har tillintetgjort sig själva. I gårdagens första valomgång till parlamentet samlade dom ihop tre procent, TILSAMMANS med ett annat minilitet vänsterparti.

Om dom fortfarande gör lika dåligt ifrån sig - nästa vecka - finns dom inte längre som en formell politisk grupp, i franska parlamentet - för små för att räknas.

PCF: Krossade, under loppet av en tioårsperiod. En valutvärdering där hade man ju velat se.

Etiketter: , ,

Sådant är läget.

Tillsammans - men hur?

Då man ska låtsas, ett par dagar framöver, att det försiggår en öppen och "förutsättningslös" diskussion om EU:s framtid, hålls det ett möte 11-12 juni (med början imorgon alltså).

Mötet kallas för "Parlamentariskt möte om Europas framtid" [notera Europa, inte EU:s framtid. man blandar begreppen till dom blir ett och samma, vilket faktiskt inte stämmer. EU är inte samma sak som hela Europa]

Nåväl, underrubriken lyder: Tillsammans men hur?

En fråga, som jag i alla fall kan relatera till, på många olika plan: tillsammans, men hur?! Då och då, när det behövs, är väl ett bra svar - på EU-samarbetet menar jag.

Etiketter: ,

Verklighetsförankring.

En lite märklig grej: Det går tydligen så himla bra för Sveriges akademiker att JUSEKs a-kassa, AEA, nu sänker medlemsavgiften med 15 spänn (!) from 1 september.

"Anledningen till sänkningen är framförallt att det goda arbetsmarknadsläget lett till minskade kostnader för kassan", säger Anna Ekström ordf för AEA.

Sen när då?

Anna Ekström är för övrigt en anledning till att jag kan tänka mig att byta fack.

Etiketter:

Inför Strasbourg.

Måndagar kl 09.30 är det möte med de andra vänsterpartierna. Vi går igenom vad som är på gång i utskotten, vem som ansvarar för vad; aktuella grejer fr respektive hemland etc.

Nästa vecka är det Strasbourgsession igen. Ni vet, när alla förflyttar sig fr Bryssel till Strasbourg för att rösta i plena.

På morgonmötet delar vi upp olika rapporter emellan oss beroende på vilket utskott vi arbetar med. Det är ett tråkigt pill, men nödvändigt för att över huvud taget kunna avgöra hur vi ska rösta.

För varje rapport görs det en sk röstlista. Du kan rösta +, - eller 0. Jag har till exempel hand om inre marknadsärenden, IMCO-rapporter. Det innebär att jag kollar igenom och "bestämmer" hur (v) ska rösta i det och det ärendet. Är vi för eller emot harmonisering i konsumentlagstiftningen? Vill vi att tekniska standarder på motorfordon ska ha en minimumnivå, som stämmer överens med alla 27 medlemsstaters ursprungliga tekniska standarder? Ska det tillåtas undantag i handeln med katt- och hundpälsförbudet? Vill vi att hälsotjänster ska avregleras och behandlas som vilken annan vara som helst? osv.

En sådan här lista går vi igenom dessa morgnar. Alla är lite trötta o sura efteråt. Då blir det en rejäl sväng till kaffestället o så sitter man där o ojar sig lite över arbetsbördan, tills ångesten får en att kuta upp till sjunde våningen (kontoret) o sätta på datorn o börja kolla igenom mejlen. Och så har arbetsveckan börjat.

Nästa vecka, vid den här tiden, har jag anlänt till Strasbourg med morgontåget fr Bryssel. Det är en långtråkig resa. På tåget finns det ingen restaurangvagn, inte heller säljer dom kaffe eller te via ngn mobil liten vagn. Har man inte hunnit med frukost innan man sätter sig på tåget, ligger man risigt till. Hungern o kaffesuget gör att du känner för att ta grannens massäck.

Ibland bilar jag o två stycken arbetskamrater till Strabourg. Det är i regel roligare, men kvinnan ifråga kör rätt villt och skyller på lastbilarna, när vi är nära att krocka. Tåget är lite mindre dramatiskt.

Att få tag på hotellrum är en historia för sig. Jag med flera har ännu inte fått tag i något, till den aktuella sessionen. Det kan bli spännande lösningar på detta, relativt stora problem.

Etiketter: ,

Hur i helvete är det här möjligt? Ensam vårdnad trots att han tidigare dömts, för sexbrott mot barn.

Styv kuling.

En fantastisk inledning på måndagen. Motvind är uppfriskande; det biter härligt i kinden.

Ser fram emot att återvända till Sverige och jobba stenhårt i opposition. En riktig fajt ska vi ha, bl a kring konstitutionen, som smygs in bakvägen just nu.

För övrigt kan jag tillägga att det blåser fulvindar också i Belgien (som har ett extremt komplicerat valsystem). Kristdemokraterna blev igår de största vinnarna i de Belgiska valen. Socialisterna tappade mest; endast fjärde största parti numera.

I Frankrike håvade Sarkozy´s gäng in "första" segern i parlamentsvalen. En högermajoritet utan dess like, väntas härbärgera det franska parlamentet/nationalförsamlingen nästa vecka.

Som sagt, det är uppfriskande med motvind.

Etiketter: , ,

söndag, juni 10, 2007

Alice och jag.

Sveriges Television, SVT, är suveränt med sina dokumentärer. Då hela helgen gått till att kurera en av världens mest omfattande förkylningar, har det varit toppen att kunna klicka sig in på svt:s hemsida o kolla på gamla o nya grejer.

"Alice och jag", dokumentären om Alice Timander, är bland det bästa jag sett. Stark. Den berör.

Alice om män och om kärlek; om att vilja bli sedd, göra karriär; att bli med barn och stå ensam mot resten av världen. Bli bedragen och sviken, men ändå stå pall och festa på - leva på - tills benen sviker.

Underbar scen, där hon berättar hur hon gick in på Grand Hotel i tjugo års åldern, mot all kotym, och beställer råbiff, snaps och en cigarr - bara för att.

Hur hon berättar om kärleken som 80% feber, resten en slags närhet, som man lika gärna kan få av sin mamma.

Om iskuben i hjärtat, som gör det svårt att ge dem hon älskar fysisk närhet. Och mycket, mycket mer.

Den bör ses.

Etiketter: , , ,

Bildbevis. Marseille.


Etiketter: , , ,

lördag, juni 09, 2007

Tango in the movies: Frida Kahlo

mer tango...

Al Pacino - Scent of a Woman

Vacker scen, vacker musik.

När den tjocka plånboken blir mindre tjock.

fredag, juni 08, 2007

Platt fall.

Fortfarande åskvärme i Bryssel. Det klibbar och svetten lackar. Och jag har tappat rösten. Mina luftrör är känns som sämre begagnade just nu.

Med en sådan lysande inledning på helgen finns det ju bara två grejer att göra:
1. Läsa bloggar.
2. Poppa popcorn.

Just nu tycker jag att Joel Malmqvist är bra+++. En annan läsvärd, madame den här gången, är Helena Duroj; pedagog, poet och numera vice rektor, någonstans i Göteborg. Alex Schulman, funkar också när man är uttråkad. Konstig, men underhållande. Inga gränser alls.

Sen ska man ju inte förringa dubbad fransk film, eller haschande flamländsk tv-show. TV är en universallösning vid sjukdom, likaså böcker. Dock embarmligt less på Stridsbergs "Drömfakulteten", kan vara värmen, kan vara typsnittet...

Etiketter: , , ,

Apropå absolut ingenting 2 (mer än att det är helg)

Klockorna stannar, så uselt är konceptet.

Etiketter:

Apropå absolut ingenting (mer än att det är helg).


Så här gör man rosévin: Guidning fr Systembolaget. Avgörande i processen verkar vara macerationstid.

Etiketter: ,

torsdag, juni 07, 2007

Med livet som insats.

När vattentemperaturen tillåter en förlisning eller två, ökar den vattenburna flykten från misären till förhoppningarnas destination: Europa. Ett Europa som motar vid grind; som stänger ute.
Våra semesterorter och badparadis - runt Sydeuropas kuster - blir 100-tals flyktingars död varje år och tusentals flyktingars återvändsgränd.
Det har gjorts många, skamliga försök att stoppa migrationen, om det rapporterar SVT:s Erika Bjerstöm. Jag är inte helt övertygad om att hon gör det med bravur, men hon gör det i alla fall.
Uppdatering: EU ska tydligen införa ett sk blue card för "h
ögkvalificerade gästarbetare", vad det nu betyder. Frågan man ställer sig då blir naturligtvis: Vad med "okvalificerade" flyktingar? När är anses man kvalificerad och när är man inte det?
EU ska locka de bästa hjärnorna, säger Billström.

Etiketter: , ,

Pay Jail.

Nytt i vokabuläret: "pay jail ".

Då allt Paris Hilton gör (eller inte gör) intresserar mig, följer jag slaviskt hennes fängelsevistelse, som varade i hela tre dagar.

Under den rafflande läsningen fick jag ta del av informationen att det i USA finns sk pay jails, privata fängelser för välbärgade människor. Det går till så att man pröjsar storkovan o. sitter sedan av den tilldömda tiden med förmåner och vip-behandling.

Det är ju genialt. Särskilt med tanke på att vi alla är lika inför lagen.

Denna artikel ger lite mer klarhet till vad "pay jail"egentligen är för något. Ett citat ur den:

"The California prison system, severely overcrowded, teeming with violence and infectious diseases and so dysfunctional that much of it is under court supervision, is one that anyone with the slightest means would most likely pay to avoid".

En del av dessa fängelser använder Rotaryklubbar för att marknadsföra sig själva. Priset per dag är $127. En taleskvinna för ett pay jail uttrycker det så fint, att i bland så händer det; att ‘Bad things happen to good people’ och att det då är kanon att slippa det "vanliga" slöddret och istället checka in i en förbetald "cell" i privat regi.

Vilket entreprenörskap! Maud, vad säger du?

PS: Jag passar på att påa ett fängelse: Santa Ana Jail

Etiketter: , , ,

Finalement.

Ända sedan Siewert Öholm skred ut på nya korståg och äventyr och lämnade Svar Direkt/Debattöppet åt sitt öde, har jag väntat på detta.

Hade det inte varit för att en annan man, denna gång i chockrosa träningsoverall, använt ordet/adverbet "äntligen" några gånger för mycket, så hade jag tagit till det. Nu återstår det bara att applådera. Ovationer.

Etiketter: ,

söndag, juni 03, 2007

Härliga tider, härliga bilder.

EU i Knesset.


Europaparlamentets talman, Hans-Gert Pöttering, är på resande fot i Mellanöstern.

Jag är oerhört trött på det politiska klimatet i och omkring EP. Det står mig upp i halsen; allt prat om gemensamma värderingar och "arv", som vi ska "kämpa för att föra vidare" osv osv in i all oändlighet av kolonialt anstrukna formuleringar och strategier - alltid applåderade av en överväldigande majoritet av högerfolk i EP:s debattkammare (soosar o liberaler hänger på).

[En parentes: För den som vill behålla förståndet och sin integritet; undvika att bli girig och lojal systemet, bör inte stanna allt för länge inom EU:s institutioner. Tre år, max fem, sen är du förstörd.
Jag har sett det genom hela den politiska skalan; människor som tjänar på systemet och som genom privilegier glömmer varför dom en gång kom dit. De stannar kvar och tjänar gruvligt med pengar plus fri läkarvård, fri barnomsorg bland mycket mycket annat. Skatt betalar dom inte heller].

Och när jag läser att Pöttering i sin talarstol inför Knesset pratat om det "ömsesidiga arvet" med israelerna, får jag nog för tusende gången. Det är bra att jag bara har någon månad kvar här nere. Sedan paus från det hela (ett slag iaf).
PS. Läs Alis inlägg om barnamördarna o tänk sedan lite på vårt "gemensamma" arv, som EU-eliten kletar på oss. Bättre än så är "vi" inte.

Etiketter: , ,

Bakom rubrikerna.

Det är fullständigt omöjligt att få en annan bild än denna på vad som sker i samband med G8 mötet i Rostock.

Den europeiska förenade vänstern, GUE/NGL, kommer i vart fall att delta i ett alternativt G8 möte tillsammans med andra progressiva krafter, däribland svenska Attac. Deras aktiviteter kan man läsa om här.

Etiketter: , ,

Ryssen kommer!

Rysskräck är ibland underhållande. Är det något vi är bra på i Sverige, så är det att vara skraja för ryssen. Hoppas att svenska försvarsmakten är ber[ä]dd, att dom kan ställa om snabbt från insatsstyrka till vanlig, hederlig gränspostering.

Annars kanske vi - vid ett eventuellt ryskt övertagande - blir tvingade att äta borsjtj och dricka sprit och röka ofiltade cigg, dagarna i ända.

"Är du alldeles rysk?!", kunde man få höra i svunna tider; ett rätt elakt skällsord, som jag tänker börja återanvända - i tid och otid.

Först ut är statsvetaren Lisbeth Lindeborg, som skriver bisarrt DN Debatt idag: Och jag undrar: Är du alldeles rysk, människa?!

Uppdatering: Den här passagen i Lindeborgs debattinlägg/utspel/klotter går inte av för hackor. Hemsk är den. Djupt sjuk till och med. Står vi ut med det här?

"I jämförelser som jag kunnat göra i Europa måste jag tyvärr konstatera att Sverige hör till de länder som inte bara sopar de ytterst viktiga men obekväma frågorna under mattan utan även utmärker sig för en snedvriden debatt till skillnad från diskussionen i Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Danmark och även Norge som är mer öppen, framtidsinriktad och upplysningsfrämjande".

Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Danmark är för integrationskontrakt, språktest och selektiv migrationspolitik. Muslimer är ett uttalat problem i dessa länder - rakt av - de ses som ohyra. Är det det som Lindeborg menar med "mer öppen, framtidsinriktad och upplysningsfrämjande" debatt?!

Etiketter: , ,

Det hänger ihop.

För ett par dagar sedan fick jag hjärtat i halsgropen när jag läste att en yxattack hade ägt rum i RFSL:s lokaler på Sveavägen, i Stockholm.

En av mina närmsta vänner arbetar där. Efter ett snabbt sms fick jag klartecken på att hon var ok - fysiskt i alla fall. Det var hennes arbetskamrat som drabbats.

Ett hopp framåt, ett par dagar i tiden: Jag "missade" denna debattartikel av herrarna (och damerna) Backlash. Mr and Mrs Backlash tycker att det är att gå emot naturens lagar; att ”biologin” visar att homosexuell kärlek inte ska ha samma rättsliga status som heterosexuell.

Åter till attacken i RFSL:s lokaler: Yxattacken ska ses i en kontext där homofobin - i det svenska samhället - tar sig olika uttryck, men som är ständigt och påtagligt närvarande. Josefin Brink skriver det som behövs sägas: "Steget mellan att "värna familjen" och att sätta en yxa i huvudet på någon är förstås långt. Men det saknas inte samband".

Expressen skriver bra idag om den svenska homofobins "återkomst". Läs gärna.

Etiketter: , , ,

lördag, juni 02, 2007

Lappkast.

Nyss hemkommen.

Igår var jag här (Cassis) och idag sitter jag i min enrummare i Bryssel och har ågren över 140 oöppnade mejl.

En underbar kontrast. Verkligen.

Etiketter: ,