Vänster (arkiv för inaktiv blogg)

onsdag, februari 28, 2007

Östtyskland lever vidare...på annan ort.

Det här är det mest surrealistiska jag kommit över på ett par månader. Inledningen skvallrar om resten av innehållet:

"Most people think East Germany ceased to exist in 1990, when the (East) German Democratic Republic was absorbed by the Federal Republic of (West) Germany. So did I. Turns out I was wrong: the GDR lives on, and in a very comfortable climate to boot: a small island off Cuba is the last official territory of the good old Deutsche Demokratische Republik".

Fortsätt den gastkramande läsningen här!

Kristna värderingar

Det här tycker jag att man bör veta: Angela Merkel vill att en eventuell europeisk konstitution ska vila på kristna värderingar.

Merkel hade förra året ett möte med den nuvarande påven Benedict XVI. Efter besöket sade hon så här (ordagrant): "We spoke about the role of Europe and I emphasised the need for a constitution and that it should refer to our Christian values. Och vidare: "I believe this treaty should be linked to Christianity and God because Christianity was decisive in the formation of Europe".

Vill vi ha det så här?! Vill vi att katolska kyrkan ska utgöra sjävla navet/grunbulten i en eventuell grundlag för alla EU:s medlemsstater? Det är horribelt. Och det bara fortsätter dag ut och dag in här nere; pratet om gemensamma kristna värderingar som ska ena Europa och fullborda "enheten".

Hade majoriteten av svenskarna vetat/hört/sett allt reaktionärt och världsfrånvänt som sägs och görs i EU:s namn, hade protesterna inte låtit vänta på sig. Det är jag helt säker på.

tisdag, februari 27, 2007

Internt trams.


Frank i egen hög person. Han har en slags strålskyddsdräkt på sig och en alkoholhaltig drink i näven. Vet inte vart han fick tag på vare sig dräkt eller sprit.
Han ville vara med på bild. Det fick han. Nu också på min blogg.
Det är så här vi håller på i korridoren; fotar och promotar varandra.

Singularis.

Mkt bra!

Då kan man börja andas ut; slippa åka till Danmark och så.

måndag, februari 26, 2007

"Blott Sverige svenska krusbär har".

Trött och glåmig kom jag till Bromma flygplats vid lunchtid. Gick och tänkte på att jag borde skaffa mig en ny astmamedicin och att semsetern borde vara tre månader istället för dryga en. Kände mig som en obakt baguette; vit o degig.

Men så händer det: På mitt flyg, nära mitt säte, sätter sig Anders Wijkman, Anders Björck (som sätter sig bredvid Wikman) och så Carl Bildt. En gam-moderat-träff! Kan inte bli bättre.

Dessutom glider Christoffer Fjellner smidigt förbi i kabingången, följd av junilistans Nils Lundgren o Helene Goudin. Avhopparen Lars Wohlin sätter sig lite längre bak i planet. Konstnären Dror Feiler och Jens Holm poppar upp och Inger Segelströms stämma hörs klinga utmed vingspetsarna på planet.

Jag känner naturligtvis för att ta ett uppfodrande snack med Bildt men låter bli (SÄPO-männen är för många). Istället konverserar jag med en vacker fransman, som tyvärr bekänner sig till Le Pens läger. Det blir liksom inte intressant att fortsätta småpratet då...

Sen samåk med Holm och Fjellner. Goudin, Lundgren och Wohlin delar taxi. Stilla undrar jag om dom står på god fot med varandra efter att Wohlin sabbat junilistans upplägg genom att dra till kristdemokraterna.

Nu på plats i Bryssel igen. Gråjävligt som vanligt. Tänker på följande små söta och inskränkta rader.

Vad bjuder oss uppriktigt Afrika?
Vad visa kan Amerika?
Vad Asien? Vad allt Europa?
Jag trotsar öppet alltihopa.
Men Skandinavien – det är alladar!
Blott Sverige svenska krusbär har.

Carl Jonas Love Almqvist

torsdag, februari 22, 2007

Hård frisyr. Två öron. Knaprigt fläsk.

NU är han stekt och färdig.


Av någon anledning tänker jag på Carl Bildt och två kroppsdelar, när jag ser den stekta grisdelen, som Isobel tillagat (och fotat).

Helt irrelevant, men ändå.

Om facket förlorar...

- Om facket förlorar Vaxholmsfallet i EG-domstolen betyder det att facket måste tänka om, säger Stefan Löfven, ordförande för IF Metall.

Makt?

Är och pratar EU-samordning på (v):s riksdagskansli, vilket får negativ inverkan på bloggandet, men här kommer lite matnyttig info:
Svt och Aktuellt har granskat de svenska EU-parlamentarikerna o deras arbete o fått fram en rangordning, som ska visa vem som innehar mest makt i EU-parlamentet. Männen dominerar. De tre första är män, sen Inger Segelström (s), sen tre gubbs till, sen Eva-Britt Svensson (v), som jag jobbar med. Efter Eva-Britt en rad andra kvinnor samt Fjellner o Wollin.
Jag är väl inte direkt genomimponerad av Aktuellts metoder, men dock stolt över att Eva-Britt, som varit bra mkt kortare tid i EU-parlamentet än gubbsen i toppen, ändå fick en hedrande åttonde plats, vilket innebär att hon har elva pers efter sig.
Att mediagenomslaget fick upp surkartet Andersson på första plats retar mig till fördärv, men jag kan förstå att hans klagande på sina egna fått mediagenomslag i Sverige. DN har hållt honom bakom ryggen ett bra tag. Han brukar kallas för förnyare, vilket delvis beror på att han vill subventionera så kallade hushållsnära tjänster, det vill säga pigfolk till vrakpris.
SVT har i sammanställningen tittat på ledamöternas närvaro, uppdrag i utskott och partigrupper, vilka rapporter de har fått skriva, hur ofta de omnämnts i svensk press och resultatet i en intern omröstning vem som är mäktigast. Den sista variabeln är skrattretande, men men...

fredag, februari 16, 2007

På fyllan.

torsdag, februari 15, 2007

Nej, du ska inte köpa sex till din son.

- Ska jag köpa sex till sonen, undrar Sören Olsson på Aftonbladet debatt.

Nej det ska du inte. Sex är ingen mänsklig rättighet. Det är däremot rätten till sin egen kropp. Vad är det som gör att en funktionshindrad inte kan söka mänsklig intim kontakt med andra män eller kvinnor med eller utan likartat handikapp? Det är frågan man bör ställa sig.

Fördomar. Diskriminering. Osynliggörande. Allt finns där, men lösningen kan inte - och får inte bli att förtrycka en annan människas kropp, för att själv tillfredställa sina eller andras förväntningar på hur en ung man/kvinnas sexliv bör gestalta sig.

onsdag, februari 14, 2007

Любовь


AssociationerDet finns en svensk EU-parlamentariker som får mig att tänka på huvudpersonen i American Psycho.

[Bild härifrån]

Bildt hjärta EU.


Har som hastigast läst igenom utrikesdeklarationen. Jag har en hel del jag skulle vilja säga om Bildts beskrivning av EU som en kraft "i fredens, frihetens och försoningens tjänst, som världen får ett allt mer tydligt behov av". Jag återkommer.
[Tack till José för tips om bild]

tisdag, februari 13, 2007

Håll dom kort.

För övrigt anser jag att man bör skrota begreppet "arbetsgivare" och börja tala om vad det egentligen handlar om, nämligen att köpa arbete. "Arbetsköpare" ligger närmre sanningen och arbetsköpare vill köpa arbete så billigt som möjligt. Helst ska det vara rea året om. Just därför ska dom hållas kort. Just därför kollektivavtal.

Folkhälsa.

När jag ändå är inne på behovet av klasskamp passar jag på att påa Folkhälsoinstitutet. Är det någonstans som betydelsen av klass, kön och etnicitet gestaltar sig i konkreta exempel, är det i deras rapporter.

"Hälsan på spåret" heter senaste alstret. Kort och gott: Är du förmögen lever du längre - är du det motsatta, dvs pank/låginkomsttagare - dör du tidigare. Forskarna har koncentrerat sig på Stockholm. Stockholm år 2006/07. Det är nutid. Det är 2000-tal. Ändå har vi inte kommit längre i social utjämning. Det skiljer flera år i medellivslängd mellan exempelvis Östermalm och Kista (eller Skarpnäck).

Stockholm - en segregerad stad. Det är innestaden kontra resten.

Klasskamp.

Jag har just läst att Fredrik Federly(c) ska köpa Wild&Fresh, salladsbaren som vägrade att skriva kollektivavtal för sina anställda. Jag läser att han ska öppna flera Wild&Fresh över hela landet tillsammans med en PR-kvinna och konceptet ska vara: Vägra kollektivavtal.

Dessa nya liberaler, vars osmakliga världsfrånvända agenda osar av klassförakt, förtjänar inget annat än spott och spe.

Det är därför synnerligen befriande att läsa Josefin Brinks text: Det nakna klassföraktet på frammarsch. Ali Esbati har också skrivit flera initierade inlägg om drevet mot facken. Det är obligatorisk läsning!

[Speciellt riktat till min mamma och min mormor/morfar, som vet vad det handlar om och som tycker att Josefin o Ali är kanonbra].

Inte bara fler jobb, utan bra sådana!

Thomas Janson, internationell sekreterare på tjänstemannaorganisationen TCO, skriver idag en viktig artikel på Europaportalen. Han angriper det faktum att vi även i Europa går mot det som i USA kallas för working poor.

Han inleder: "Sysselsättningsökningen döljer det faktum att det i många fall är ofta osäkra jobb inom den lågproduktiva sektorn. Det handlar om visstidsanställningar, falska egenföretagare eller anställning där lönerna är mycket låga. Fortsätter den här trenden kommer pressen på löner och anställningsvillkor att fortsätta och löntagarna får se sin levnadsstandard sjunka".

Läs hela!

[tack till Daniel]

Tog bort gubbarna

Tog bort två inlägg om expressengubbarna. Kände att jag inte har ngn lust att ge utrymme till fjantet.

måndag, februari 12, 2007

Världsrekord i meningsbyggnad.

"Om upphävande av rådets direktiv 71/304/EEG av den 26 juli 1971 om att upphäva begränsningar av friheten att tillhandahålla tjänster inom sektorn offentliga bygg- och anläggningsarbeten och vid tilldelningen av offentliga bygg- och anläggningskontrakt till entreprenörer verksamma genom agenturer eller filialer".

Nej, det är inte ett försök till "Show Off" med längsta meningsbyggnaden i världen, det är ett förslag till direktiv framlagt av kommissionen, som jag just läst igenom. Den andra rapporten, som jag tyvärr oxå är ansvarig för, har typ lika lång harang i sin inledning och jag ids inte ens knacka ner den. Men den handlar om sortering av rundvirke kan jag avslöja. Genomspännande.

Sammanfattningsvis kan man säga att det i slutändan handlar om att upphäva föråldrade direktiv, som som spelat ut sin roll.

Och alla ni som oxå är intresserade av dammig lagstiftning, ska nu få en länk till Eurlex. Klickar man in sig där, så kan man ta reda på i princip vad som helst, relaterat till EUs lagstiftning. Skitbra.

söndag, februari 11, 2007

JA.

Det blev ett ja till legalisering av abort i Portugal. En delseger vunnen.

EU har nu tre medlemsstater kvar där det råder ett totalförbud för abort: Irland, Malta och Polen.

Strasbourg.

Imorgon, 07.24, sitter jag på tåget från Bryssel till Strasbourg. Det är sessionsdags. Måndag till torsdag. Jag ska hålla koll på en del ärenden och göra sk röstlistor: Ska svenska delegationen rösta plus, minus eller avstå, i ärenden som rör inre marknaden?

Det är min uppgift att kolla upp. Innan läser jag in mig på de aktuella rapporterna, så jag får en överblick, kollar om de är "bra" eller "dåliga" ur vårt perspektiv; vilka ändringsförslag vi kan stödja, vilka vi måste rösta ner osv. Ibland är det lätt att avgöra, ibland knivigt så att man får lust att lägga av.

Den här Strasbourgsessionen ska jag hålla ett extra öga på Lissabonstrategin. En resolution kommer att röstas fram kring denna strategi, vilket blir en fingervisning vart det bär hän för medlemstaternas val av ekonomisk politik.

Jag ska förklara närmare under veckan som kommer. Tills dess kan man alltid slänga ett getöga på vad Lissabonstrategin är för något. Officiella versionen.

Man kan också läsa två av mina inlägg (här, här) skrivna för ett år sedan om samma ämne. Har inte ändrat mig sedan dess. Inte EU heller.

Konsten att exploatera till döds.

Det har inte gått många dagar sedan Anna Nicole Smith hittades död på sitt hotellrum. Den ena osmakliga historien efter den andra valsar runt i diverse media. Ovärdigt. Slaskigt. Många är dom som säljer lösnummer, bilder och intervjuer. Många är dom som tjänar pengar på att exploatera henne också efter döden.

Ann Charlott Alstadt har skrivit helt suveränt om tradgedin under rubriken: "Vem dödade Anna Nicole?"

Katrin Kielos i dito ämne: "En bra blondin är en död blondin".

Läs!

"Därför rätt till abort".

Expressen skriver det som behövs, i dagens ledare, om rätten till abort.

"Att Portugal i dag folkomröstar om abort alls ska vara tillåtet vrider på perspektiven. För i två tredjedelar av världens länder är abort förbjudet. På grund av dessa förbud, däribland i EU-länderna Malta, Polen, Irland och Portugal, dör 70 000 kvinnor om året efter illegala slaktaraborter. 15 000 ytterligare klarar livhanken men får svåra handikapp.70 000 människoliv är ett högt pris för att värna livet. De dödsfallen tar sig sällan in i vår helsvenska abortdebatt. Hittills har Sverige heller inte brytt sig om dessa kvinnors öden".

lördag, februari 10, 2007

"Torterat foster får skadestånd".

Det här notisen har kommit till - och placerats - av allt annat än en slump. Imorgon håller Portugal folkomrösning om legalisering av abort. Högern har mobiliserat runt om i Europa och katolska kyrkan är själva navet i antiabortrörelsen, i Sydamerika, såväl som i Europa. I Europa är lagstiftningen värst i Malta, Polen och på Irland.

Brasilien, Nicaragua, Bolivia har liksom de flesta andra latinamerikanska länder en mycket restriktiv abortlagstiftning; är det inte direkt olagligt så är det extremt svårt att få till stånd en säker abort.

Var så säker på att de reaktionära krafterna understödjer varandra om så en kontinent skiljer dem åt.

fredag, februari 09, 2007

Ja eller Nej?

Jaha, nu har jag försökt läsa "Lilla sjöjungfrun" på franska/engelska för ett litet barn, som deltog i kvällens festligheter. Världens goaste unge. Skulle själv kunna tänka mig att skaffa ett gäng under rätt förutsättninngar.

Dock: Jag vill uppmärksamma - den som vill - på Portugals viktiga folkomröstning, som äger rum på söndag. Frågan som ställs är: Ja eller Nej till abort?!

Amnesty har uppdatering på opinionsläget här!

Intern uppdatering

Blev inga bilder från gårdagens 30årsfest. Jag glömde säga till om kamera o så kom vi överens om att fota med mobilkamera. Men vi var alla lite för upptagna för det. Kul var det. Riktigt bra till och med. Behåller det i hjärtat.

Synd att jag inte kan hänga ut någon bildmässigt...

Kan dock meddela -och delge forskningen att alla skandinaver kom runt utsatt tid. Sydlännningarna ett par timmar senare.

Ikväll: Tour de Bureau. Nya danskar här i i korridoren o vi introducerar dom genom konceptet "Tour de Bureau", vilket innebär en massa spring i korridoren med diverse recept på drinkar, lekar och andra grejer. Inte pretto alls - dock genomkonstigt, men kul. Bildbevis finnes. En annan gång.

torsdag, februari 08, 2007

EU-blogg.

Det är väldigt få bloggar som bevakar/skriver om EU. Sydsvenskan har en journalist knuten till sig som heter Marianne Ekdahl. Jag tycker det är värt att slå ett slag för hennes blogg.

Politiskt skiljer vi oss åt, men Marianne skriver initierat och kunnigt. Inte minst har hon en gedigen och intressant länksamling, som fler borde klicka in sig på.

Ta en kik, när helst du kommer åt!

Irish Republican Women In Struggle.

Fick just den här videosnutten skickad till mig. Delar med mig.

En lysande stjärna.

Stolt presenterar jag min coola polare J.Brink och hennes blogg. Hon är en lysande stjärna- snabb i tanken och rapp i käften.

Om jag inte missminner mig så har Maria Abrahamsson, Svd:s högerytter, omnämnt henne som "ganska otrevlig". Bara det är ju en merit som gör det värt att hålla koll på hennes blogg.

Go Jo!

onsdag, februari 07, 2007

Sexa till det.

Katrien Kielos, på Expressen Kultur, skriver som vanligt bra. Idag under rubriken "Sex som hemläxa" apropå att tv4 helt snart kommer att börja sända ett nytt program som heter Sexinspektörerna.

Kielos: "Ingen del av den mänskliga tillvaron är numera för privat för att en konsult inte ska kunna fakturera dig för tips om hur du kan maximera din upplevelse. Sex är en färdighet bland andra att lära, något som kräver expertkunskap och som man bör ha ett rationellt och distanserat förhållningssätt till. Har du ett problem kan du lika gärna vika ut det i den nationella televisionen".

Sexinspektörerna - engelsk version - sänds också på belgisk tv. Jag har kollat då och då, mest för att det i vanlig ordning är så bisarra prylar att man inte kan låta bli att glo.

Exempel: Ett par (kille o tjej) sitter i en soffa. Tjejen har ett ridspö i näven o killen har just blivit lite piskad. Tjejen gick inte igång på prylen den här gången, utan inför tv-kamerorna berättar hon att hon är less på det hela, behöver nya grepp. Killen sitter bredvid i konstiga kalsonger o har inte heller fått orgasm den här gången. Även han är bekymrad. Två rådgivare, kille o tjej, tar det hela på allvar o kommer med tips o hemläxor, som filmas. Här någonstans zappar jag, då det blir för fånigt.

Och så fortsätter det. Utflippat och direkt löjligt. Och så ska då svenska folket få sin version av spektaklet. Svårt att tro att det kommer att se annorlunda ut i svensk tv, i tv4-tappning.

Men coolt att vi europeer kan se samma program i alla fall. Det är valfrihet och mångfald i sin bästa skrud.

Äntligen!


Det finns en bok du bör köpa. Den heter "Kuba på riktigt" och ges ut av Murbruk förlag.

Det är en antologi innehållande texter om Kuba. Jag har själv medverkat och väntar med spänning på att bokexemplaret ska dimpa ner i mitt postfack.

Följande personer har bidragit med texter:

Elin Brusewitz, Ali Esbati, Love Flygren, Magnus Granberg, Stefan Granér, Alexandra Franzén, Åke Gylfe, Kalle Holmqvist, Jonas Lindberg, Hanna Löfqvist, Hasse Nilsson, Anders Roth, Göran Sallnäs, Daniel Suhonen och Singoalla Tiroler

Mitt bidrag är baserade på fyra texter om Kuba, som jag skrev i mars förra året. Jag var kluven efter resan och försökte sortera mina tankar genom att skriva ner mina upplevelser.

Mina fyra texter (Kuba 1, 2, 3, 4 ) blev till en helhet i boken "Kuba på riktigt". Köp den!

tisdag, februari 06, 2007

Superstora frågor. Viktiga också.

Ah, det är så svårt att komma över de tre vise männen, på Expressen Kultur. Jag får liksom tvångstankar; kanske jag skickar frågor i mitt eller någon annans namn och frågar typ:

-När är det dags att lägga av?
-Vilken film passar till vittvin?
-Är döden hemsk?

Jag menar det ÄR ju (stora o relevanta) frågor, som dom kan diskutera sinsemellan i bastun och sedan komma tillbaka med ett svar, undertecknat var för sig, eller i grupp/klunga...

Exakt varför?

Först tänker jag: Är det här ett skämt? Driver dom med sig själva med avancerad form av humor? Expressen lanserar "Det tre vise männen": 'Anders', 'Nisse' och 'Lasse' (Ehnmark, Schwarz och Sjöberg). Dessa tre män är så sprängfyllda av kunskap att man nu öppnar upp för en frågestund ägnad allmänheten - mejla en fråga och så svarar ngn av de "tre vise männen".

Först ut är Anders Ehnmark. Han får frågan:

-Är klimatförändringen mänsklighetens största fråga?

Det ska tydligen till en Anders/Nisse/Lasse för att svara på den frågan - eller gud själv om det nu hade gått. Exakt vad gör Anders mest kvalificerad för denna filosofiska fråga? Varför inte Kielos, Hadley-Kamptz Lekander eller vilka kvinnorna nu är på Expressen kultur.

Sen en grej till. Svaret 'Anders' ger kan vem som helst googla till sig på femton minuter eller så. Men inte fan blir man kallad vise man för det, det ligger liksom i sakens "natur" (dvs könsmaktsordningen; ja detta tråkiga ord) - det är ett privilegium reserverat för mannen med stort M.

måndag, februari 05, 2007

Anekdot.

Jag kan inte låta bli att dela med mig av följande - högst sanna - anekdot.

Sossen Jan Andersson påas på Europaportalen som "den ende skandinav som leder ett utskott" i EU. Det är helt sant. Utskottet heter arbetsmarknadsutskottet, EMPL.

Andersson sade lite kaxigt till en folkpartist - på väg till en Strasbourgsession i höstas - att "Ni borgare är aldrig speciellt väl representerade i mitt utskott. Det är väl frågor som inte intresserar er, kan jag tänka".

- Jodå, sade folkpartisten, men det sköter ju du så bra åt oss!

Andersson - helt tyst.

Oerhört kul. Helt sant också.

Bäst i samtliga kategorier.

Idag fyller den två. Bloggen alltså.

söndag, februari 04, 2007

"Rekordregn i Jakarta".

300 000 utan hem. Bortspolat eller obeboeligt.

Det är som om hela Malmös befolkning, inom loppet av ett par dagar, skulle stå utan tak över huvudet - befinna sig i nöd.

"Rekordregn", vilket uttryck. Ligger sorgligt mycket i tiden.

Exempel från veckan som gick.

Dagen efter.

lördag, februari 03, 2007

Navelskådning

Lördag morgon. Jag har sedan igår kväll hunnit med tre Ken Loach-filmer. Han är ett geni.

Dock, när jag inte tänker på att Ken Loach är ett geni eller EU-relaterade frågor, tänker jag på hur jag bäst kan förbereda en fest. På torsdag smäller det. Jag ska börja dra hem grejor till tillställningen idag för att minimera stressrelaterade känslor.

Ska göra ett stort bål. Tips? Ska fixa tilltugg. Det ska vara lätthanterligt. Tips? Tänker snittar etcetera. Mamma?

Ja, man kan uppfatta mig som tjatig och intern. Det kommer hålla i sig en vecka till. Efter festen ska jag publicera bilder på festdeltagarna - hänga ut dem. Jag vet åtminstone en italienare, som säkert vill se sig själv i tre olika poser. Han kommer att hörsammas. Jag lovar dessutom bild på minst en (förmodligen berusad) tjeck.

Två sossar kommer också. Hoppas att dom sköter sig. Annars...

torsdag, februari 01, 2007

Sammanfattning.

Har just fått Ken Loach`s alla filmer på dvd. Känner mig helt tillfreds.

Skumpan, chokladen samt jordgubbarna är konsumerade. 30 är toppen. Min ena moster deklarerade just att allt blir bara bättre o bättre, när 30års-strecket är passerat. Den andra mostern skickade ett kort med vulgärt hög musik (alltså började spela när man öppnade härligheten).

Pengar fanns dessutom - på kontot - till en solsemester, då släktingar börjat frukta att jag fått tuberkulos. Hostat o varit blek o trött i två veckor (minst). Behöver en följeslagare. Först ut vinner.

Fest nästa torsdag.

Mogen.

Mitt födelseår är 1977 och min födelsedag 1 februari. Kort sagt jag blir 30 år idag. Känns helt ok, till och med kul. Min farmor påminde idag om diverse företeelser/händelser/nyheter som var aktuella 1977. Jag uppskattar det. Och tänker dela med mig av min nyvunna kunskap:

En liter mjölk kostade 1.63 kr.
Olof Mellberg, fotbollsspelare, föddes.
Mellanöl slutar säljas i butikerna p g a för mkt fylla bland ungdomar.
Elvis dör.
Post-it lapparna uppfinns.
Medbestämmandelagen, MBL, träder i kraft (utmärkt).
Stjärnornas krig har premiär i Sverige.

Coolt.

På mitt skrivbord står just nu 1.5 liter skumpa, choklad samt jordgubbar. Ska konsumera det sen. Kanske på arbetstid. Får se.