Vänster (arkiv för inaktiv blogg)

söndag, december 31, 2006

"Gemensamma värderingar"

Det finns en EU-kommissionär som basar över bistånd och utveckling (han har det i sin portfölj som det brukar heta). Han heter Louis Michel. Så här sa Louis ang avrättningen av Saddam Hussein:

"Dödsstraffet är inte förenligt med demokrati. Olyckligtvis riskerar Saddam Hussein att framstå som martyr, och det förtjänar han inte" (DN 31 dec., s 13).

Det är svårt att, för en gångs skull, inte hålla med. Det är en rimlig hållning att anse att dödsstraffet inte är förenligt med demokrati. Vår vän i väster har avrättat fler än 1 000 människor sedan man återinförde dödsstraffet 1977. Det är - bland annat därför - djupt trist att EU och USA samarbetar på oändligt många områden. Till exempel har man under året utökat och fördjupat samarbetet "mot terrorism".

Så här uttryckte sig Franco Frattini, EU-kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, när initiativet presenterades i Washington den 6 november.

"Vi har beslutat att skapa en kontaktgrupp på hög nivå. Inte av byråkratiska skäl, utan för att se hur våra gemensamma värderingar och gemensamma principer kan översättas till gemensamma förslag".

Det är ju bara att hoppas på att vår demokratiska EU-kommission, bestående av icke folkvalda tjänstemän, inte kommer upp med något lagstiftingsinitiativ, som återinför dödsstraffet i samtliga 27 EU-medlemsstater. Eller - för den delen - börjar påa slaveri, bygga chavotter eller ngt annat medeltida påfund. Det gäller att se upp helt enkelt, om vi nu har "gemensamma värderingar och principer med" jänkarna.

För gud nåde, vi vill ju inte ha det som i Sovjet....

måndag, december 25, 2006

Komiskt eller nåt.

Jag var inne o kollade kommentarerna på Joel Malmqvist blogg härom dagen. Jag har för vana att kolla vilka som hänger på varandras bloggar (intressant ur många perspektiv; inte minst rent sociologiskt). Jag fick då nys på en märklig filur. Han håller just nu på att trakassera AE med polisanmälan för ngt som jag - och säkert ett par till, fortfarande inte förstår orsaken till.

Men, men, det kommer ändå inte att leda ngn vart. Dock; jag kollade in bloggen, vars ägare bl a säger så här: - Jag månar om att invandrare anpassar sig till vår svenska jämställdhet.

Ett par inlägg tidigare på sin blogg småflåsar han till det här.

PS. Dessutom skriver han - på fullt allvar - att han jobbar med jämställdhetsrådgivning. Hahahaha.

Molnen har skingrats.

Här har jag - tro det eller ej - varit på anställningsintervju. Det var lite som The Lost World, fick lämna ifrån mig mobiltelefonen, fick upplysningar om att jag aldrig någonsin fick prata om jobbet (om jag blev anställd) med utomstående, inte lämna lappar med ngt skrivet på, efter mig, på kontoret, att hårddisken skulle låsas in efter arbetstid, användning av internet var omgärdat av stränga säkerhetsföreskrifter o att jag inte skulle få veta vad andra anställda jobbade med; jag skulle vara "en del av en helhet", och det var minst sagt oklart vad denna "helhet" bestod av. Jättekul förutsättningar för ett stimulerande och socialt arbetsklimat.

Vi var tre kvar vid slutgallringen och jag torskade. Tur var väl det. Dom tillade oxå att SÄPO-kollen på mig "inte gav något", vilket ska tolkas positivt och att den som fick jobbet pratade flytande ryska (vilket inte jag gör för att uttrycka det milt). Dom skulle dock spara mitt CV o höra av sig om något annat lämpligt dök upp.

Det här är fyra år sedan och jag har inte hört ett pip (oj vad jag räknade med det). Hahahahaha. Min blogg underlättar säkert, ifall jag skulle få för mig att söka igen...

fredag, december 22, 2006

"Det funkar kalasbra".

Jag kollade runt lite i mitt bloggarkiv, eftersom jag kände mig lätt uttråkad igår eftermiddag (sedan kom syrran hem o allt blev bra o trevligt). Jag ögnade igenom ett inlägg som fick rubriken "Knegarna som kör porsche". Jag känner för att påminna lite om det inlägget, för det fångar en loj Sven-Otto Littorin, som - tyvärr - nu mera är vår arbetsmarknadsminister.

Tidningen Expressen frågar varför moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet och Littorin svarar så här: - För att du och andra ska ställa just den frågan. Det funkar kalasbra.

Han vet inte riktigt hur de kom fram till det nya arbetarpartiet utan svarar lite slött: - Jag vet inte vem som kläckte det, vi satt väl och snackade.

Det funkade onekligen "kalasbra", dom vann valet genom att fejka knegare. Nu har dom fullt upp med att strypa facket, sänka -och försämra socialförsäkringar samtidigt som dom återinstallerar ordningen herrskap och tjänstefolk, samtidigt som dom trackar sjukskrivna och annat småvilt.
..........................................................................................

Min morsa och jag snackade om borgarna tidigare idag när vi var ute och körde, och vi kom åter igen fram till att borgarna måste åka ut med huvudet före, nästa val. Det är ju outhärdligt att ha dom vid rodret.

Deras människosyn (alla fuskar o är lata - straffa de utsatta) känns overkligt människofientlig. Hur blir man sån?

torsdag, december 14, 2006

Bränd bock.

Vad förstördes av en raggarbil julen 1976?

Svaret finner du om du googlar "julbocken" och klickar in dig på Wikipedialänken som kommer upp. Jättekul.

Fick tipset på en nyligen bevistad glöggafton. Bränd bock - en klassiker helt enkelt.


För övrigt tar jag jullov. Återkommer.

onsdag, december 13, 2006

Det är jobbigt att behöva svälta sig fram.

Toppchefer betalas för dåligt. Fixar inte att göra ett bra jobb om inte limmon står utanför och gåslevern serveras av en immigrant.

tisdag, december 12, 2006

Ung Vänster gör gemensam sak med facket.

-Unga har det redan tufft på arbetsmarknaden. Om företagen vägrar skriva på avtal blir det ännu värre, säger Thaher Pelaseyed, ordförande för Ung vänster i Göteborg och Bohuslän.


Ung Vänster är i särklass bäst. Om jag nån gång får rejält med stålar över, ska jag med varm hand pytsa in dem i denna organisation. Det innebär inte att man inte kan slå ett slag för Ordfront, som också behöver stöd och pengar.

Högern har pengar, vänstern hjärnor. En tröst i mörkret.

En inre marknad för vapen.

Det blir lite fattiga analyser, nu så här i sluttampen av året. Jobb hopar sig, ledighet hägrar och ork/tid/lust tryter.

Just nu är jag i Strasbourg och jobbar. Det har varit stressigt och lite knivigt att lösa arbetsuppgifterna på ett tillfredställande sätt. Tror dock att peaken på den här sessionen är över för min del.

Tur är väl det, för jag kunde nämligen känna ett lätt tryck över bröstet, innan lunch idag, då jag inte hade koll på situationen. Vet inte om kontrollen är så mkt bättre nu, men har resignerat på ett skönt sätt, kan inte göra så mkt mer.

Jag kollade in Europaportalen och såg att EU-Kommissionen nu anger riktlinjer för vapenhandel inom EU. Riktlinjerna förklarar när upphandling av försvarsmateriel ska hanteras enligt reglerna för den gemensamma marknaden och när medlemsländerna får göra undantag från dem.

"EG-fördraget ger EU:s medlemsländer möjlighet att med hänsyn till väsentliga säkerhetsintressen undanta handel med vapen, ammunition och krigsmateriel från reglerna på den gemensamma marknaden. Det gör att villkoren för handel med försvarsmateriel skiljer sig åt mellan de olika medlemsländerna. Enligt kommissionen leder det till försämrad konkurrenskraft för den europeiska försvarsindustrin".

Därför vill kommissionen att en reglering ska gälla för samtliga 25 medlemsländer, annars blir det orättvist, ur marknadssynpunkt. Och så var vi där igen; harmonisering och maktföskjutning på bekostnad av medlemslandets egna lagar/regler/intressen.

Ett, tu, tre så har vi en inre marknad för vapen. Det var precis det vi alla önskade, särskilt dom som pratade om EU som fredprojekt.

Vad är det här för en människa?

Hur är man funtad, när man spyr ut följande text:

Pinochet räddade Chiles ekonomi.

måndag, december 11, 2006

Inte en dag för tidigt.

1.
2.

fredag, december 08, 2006

Nej, EU är inget fredsprojekt.

Om ett par minuter ska jag ha fransklektion. Har tyvärr inte gjort läxan och känner viss ångest inför det. Därför passar jag på att tänka på något annat; tex en ny skrift vi gjort här nere som heter "EU:s militarisering". Den är kanon. Klicka här så har ni skriften i ett nafs.

torsdag, december 07, 2006

Glada grabbar.

Uppsnappat på Johan Staël von Holsteins blogg:

"Höstmörker, kyla, regn och rusk är förutom miljöproblemen det enda smolket i bägaren. I övrigt ser livet fantastiskt ut".

Nja, gör det?

En annan glad prick är året nobelpristagare i ekonomi Edmund Phelps. Han tycker att Sverige ska göra det lättare att kicka folk, för det skulle få fart på arbetsmarknaden.

Dom kan ju vara glada ihop då, för det är precis vad som är på gång.

Vilken politik kommer EU att föra i Mellanöstern?


Det här bör man nog avsätta ett öra till.

Gäst 9 december är Javier Solana, EU:s utrikespolitiska talesman.
Vilken politik kommer EU att föra i Mellanöstern?

Javier Solana intervjuas av Tomas Ramberg.

Ekots lördagsintervju sänds på lördagar i P1 13.05 med repris 19.05.


EU:Beslut har fattats.

Flamman o AE levererar en nödvändig inblick i EU: Beslut har fattats. En utmärkt sammanfattning av läget på EU-fronten. Välkommet att fler uppmärksammar vår tids Kreml.

På allmän begäran.

En sista intern grej. Frank själv nästan tvingade mig att publicera bilden, tagen av PG, i lördags kväll.

Den som har sett The Big Lebowski har också mött Frank, skulle jag säga.

onsdag, december 06, 2006

Lobbyister till förbannelse.

Ge er själva tio minuter och läs denna artikel!


Klass gör skillnad.

Strid om tjänstedirektivet i Norge

tisdag, december 05, 2006

Babysitter's Training Course.

Ytterligare "En kritisk röst i Bryssel".

Ja, ja, ja. Jag vet att det blir internt, men jag kan ju inte låta bli att spinna vidare på PG:s inlägg "En kritisk röst i Bryssel". Han skriver att han fick "tillfälle att samspråka med en av assistenterna för ett av Europas mest intressanta partier - Socialistiska Partiet".

Det är min bästis Frank, han talar om. Jag känner mig nödgad att publicera en bild av Frank. Här- till vänster - är han i bästa form.

Dessutom utelämnade PG en hel del (trippen till Holland, sin egenhändigt tillsnickrade tävling vem-kan-sjunga-alla-verser-av-Internationalen, vattenpipafikan på kitch-cafét, glüwein i ösregn osv). Men intresserade kan ju alltid fråga honom...

måndag, december 04, 2006

En dag (kväll) i goda vänners lag.
Mästerfotografen Peter Gustafssons bilder (som själv framgångsrikt undvek att bli fotad under kvällen.)

fredag, december 01, 2006

DN rapporterar

"Sveriges nya regering försvarar de svenska kollektivavtalen i Vaxholmsmålet. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin prisar den svenska lönebildningsmodellen och ser inga bättre alternativ". Skriver DN.

Fantastiskt. Men efter debaclet med A-kassan och opinionssiffror, som dalar i rasande fart, måste man (bör man i alla fall) spela sina kort rätt.

Kanske borgarna litar tillräckligt på att det nyligen igenomklubbade tjänstedirektivet ska fixa det som dom själva inte vill bli halshuggna för, nämligen att luckra upp arbetsrätten samt öppna upp för underbudskonkurrens. EG-rätt står över nationell rätt.

EU är ju bra att skylla på. Ligger fjärran från insyn och direkt folkstyre och ingen vanlig männsika vet hur det hela funkar.

Mer om Vaxholmsmålet här.

Prag.

Helgen 25-26 november åkte jag till Prag för att delta som observatör på konferensen: "Communists and Other Democratic Forces for Human Rights and Democracy in Europe and Worldwide – Actively Against Anti-communism“.

Det kändes angeläget eftersom det nu, på allvar, är uppe på tapeten huruvida Tjeckiska kommunistpartiet ska få fortsätta existera i nuvarande form. Under hösten förbjöds och upplöstes dess ungdomsförbund KSM.

Det var många kommunistpartier från Europa som skickat en eller två representanter till konferensen. Det fanns även folk från Indien, USA, Syrien, Israel etc. Svenska och danska kommunistpartiet fanns också bland deltagarna. Det var extremt ont om icke-kommunistiska vänsterpartier (två tror jag) och ännu färre från NGO:s.

Temat var "För mänskliga rättigheter och demokrati. Mot antikommunism". Tjeckerna konstaterade på tidigt stadium att dom som parti inte kunde göra så mycket mer än att vädja om internationellt stöd; att progressiva krafter visar sitt stöd vart de än har sin plattform. Det har varit en hetsjakt under ett par år från högerhåll med målet att decimera stödet till ungdomsförbundet, men framförallt moderspartiet. 2002 fick tjeckiska kommunisterna 18.2% i parlamentsvalet. Denna höst tappade dom 6% och slutade på 12% av rösterna. Dock fortfarande tredje största parti. (?)

Många av rösterna antydde eller sade explicit att kommunister och vänsterrörelser varit för defensiva det senaste decenniet. Att en samordnad kamp mot anti-kommunism behövs runt om i Europa. Att det är mer än en fråga för bara kommunister i Centraleuropa; att det handlar om en högervåg, som vill radera allt till vänster; att det här bara är början. Vems tur är det nästa gång att bli bannlyst eller stämplad som terrorist?

Det var många som pratade om imperialism och fascism - som drog historiska paralleller till dagens ockupation och krig i Mellanöstern. Som talade om att vi måste kämpa mot privatiseringar och överhetens godtycke. Ja, det var många, många svulstiga tal; stora ord och VÄLDIGT lite kommunikation.

Det var kanske hundra män och tre kvinnor. Dom var så gamla att det blev näst intill komiskt (kryckor och allehanda hjälpmedel). På dagordningen stod det diskussioner och samtal, men det var endast tal två dagar i rad. Den ena gubben efter den andra gick upp i talarstolen och läste innantill. Näst intill outhärdligt att lyssna på.

Det sorgliga är att det är så viktiga och avgörande saker på gång. Jag menar organisations - och partiförbud är inget att leka med, men så mobiliserar man döende män, som har noll förmåga att kommunicera med omgivningen. Just därför är det så viktigt att vi andra vänsterkrafter faktiskt gör något: Att vi manifesterar, protesterar och uppmärksammar vad som är på gång.

PS
. För den som vill få tillgång till den resolution som antogs samt det pressmeddelande som gick ut: Mejla mig, så skickar jag det. Kontaktuppgift finns om du klickar på länken "View my complete profile" under fotot.
PS2. Här är länk till mer info.

Obligatorisk läsning.

AE är som alltid briljant och idag vill jag slå ett slag för detta inlägg:

Pågående temaveckor: kolonialt tänkande.